Banjaluka izrasla u veliki kulturni centar

Srna
Banjaluka izrasla u veliki kulturni centar

Beograd - Banjaluka je izrasla u veliki kulturni centar i od Srbije, Evrope i svijeta pokušava da uzme samo ono što je najbolje, izjavio je danas predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević.

On je novinarima u Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda rekao da se samo na taj način može razviti kvalitetan kulturni umjetnički kadar, te dodao da je krajnje vrijeme da se promijeni pogrešna percepcija Banjaluke kao periferije.


Bjelošević je istakao i da je Republika Srpska "naslonjena na Srbiju u mnogo čemu" i podsjetio da je od otvaranja Akademije umjetnosti 1998. godine u Banjaluci većina profesora dolazila iz Srbije, te je zahvaljujući toj saradnji banjalučka Akademija "došla na ozbiljan glas".

"Beograd je prva naša lokacija, tamo gdje se obraćamo i u što vjerujemo. Stalno prožimanje daje rezultate i danas smo se dogovorili da se saradnja u kulturi poveća, ojača i osmisli na pravi način i da već od iduće godine budu rađeni projekti. Beograd otvara vrata međunarodne saradnje koja do sada nama nije bila dostupna", rekao je Bjelošević.

Delegacija Grada Banjaluke danas je u okviru Kočićevog dana u Beogradu položila cvijeće na grob Petra Kočića na Novom groblju i na spomenik u Čuburskom parku, a imala je i sastanak sa predstavnicima Sekretarija za kulturu Grada Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana