Aleksi Đukanoviću iz Beograda prva nagrada za najbolju priču

Srna
Aleksi Đukanoviću iz Beograda prva nagrada za najbolju priču

SREBRENICA - Aleksa Đukanović iz Beograda za priču “Pali inkvizitor” osvojio je prvu nagradu “Zvonimir Šubić” na konkursu za izbor najboljih priča, pjesama i novinarskih tekstova u okviru tradicionalne kulturno-prosvjetne manifestacije “Stopama Luke Milovanova Georgijevića” koju organizuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta” iz Srebrenice.

Drugo mjesto dijele priče dvojice Nišlija, Stamena Milovanovića i Miroslava Miljkovića, a treću nagradu dobiće Tihomir Stevanović iz Mladenovca.

Pjesničku nagradu “Luka Milovanov Georgijević” osvojila je Željka Andrić iz Sremske Mitrovice za pjesmu “Kočić Petar, kćeri svojoj”, drugo mjesto na pjesničkom konkursu zauzela je Vesna Radović iz Beograda, a treće Milica Borovčanin sa Sokoca.

Prvo mjesto na novinarskom konkursu za nagradu “Boško Milovanović” zauzeo je članak pod naslovom “Izolovana sela Nove Varoši-šipražje, divlje životinje i poneki starac meštanin” autora Alekse Jadžića iz Rakovice.

Drugo mjesto pripalo je Ernestu Bučinskom iz Banjaluke, a treći je prilog novinara Milojka Vasića iz Bratunca.

Predsjednik “Peosvjete” Marko Milovanović rekao je Srni da je ove godine stiglo više od 200 radova, što je skoro tri puta više nego prošle godine i da to pokazuje da ova manifestacija pobuđuje sve veću pažnju kulturnih stvaralaca i doživljava širu afirmaciju.

Milovanović je istakao da su radovi stigli iz svih bivših jugoslovenskih republika, ali stigao je i jedan rad iz dalekog Japana, te Kanade, Danske, Švajcarske i još nekih zemalja, gdje naši ljudi žive i pišu srpskim jezikom i ćiriličkim pismom.

On je naglasio visok kvalitet pristiglih radova što je otežalo rad žiriju.

Nagrade nose nazive po imenima najpoznatijih srebreničkih književnika, novinara i kulturnih radnika.

Svi radovi su dostavljani pod šifrom u skladu sa pravilima konkursa.

Prosvjetno-kulturni zbor “Stopama Luke Milovanova Georgijevića” biće održan početkom decembra u Srebrenici.

Za ovu manifestaciju priprema se izlazak dva broja “Prosvjetinog” časopisa za kulturu, književnost i umjetnost “Srebrni vijenac”.

Prema Milovanovićevim riječima, jedan broj biće posvećen aktuelnom stvaralaštvu u zavičaju Luke Milovanova Georgijevića, a u drugom broju biće objavljeni svi nagrađeni radovi sa ovog konkursa.

On je rekao da će biti priređene besjede o ličnostima čija imena nose nagradni konkursi i biće obilježeno 100 godina od rođenja znamenitog srebreničkog profesora i pedagoga Živana Jovanovića, te 70 godina od rođenja kulturnog i medijskog pregaoca iz ovog mjesta Boška Milovanovića.

O njima će besjediti profesori, koji su bili njihovi savremenici.

U okviru manifestacije biće održano i književno veče, te promocije knjiga, a svim učesnicima će biti omogućeno da posjete Arheološki muzej “Rimski municipium” u Skelanima i Nacionalni park “Drina”.

Prosvjetno-kulturnim zborom “Stopama Luke Milovanova Georgijevića”, nizom kulturnih i naučnih događaja odaje se omaž liku i djelu Luke Georgijevića /1784-1828/, filologu i književniku, rođenom u Osatu kod Srebrenice, koji je tokom kratkog života, kao jedan od najvećih intelektualaca svoga doba, iza sebe stavio osnove savremenog srpskog pisma i pravopisa, koje je Vuk Stefanović Karadžić misionarski usavršio i objavio.

Lukinim književnim tragom hodio je danas zaboravljeni Srebreničanin, nagrađivani pripovjedač i romanopisac Zvonimir Šubić /1902-1956/, koji stvarajući u kočićevsko- ćorovićevskom duhu spada u znamenite bosanskohercegovačke književnike između dva svjetska rata.

Istim stopama su nastavilii istaknuti srebrenički profesori, novinari i kulturni radnici Živan Jovanović /1921-1991/ i Boško Milovanović /1951-1996/ koji su svoj život posvetili osnivanju, razvoju i osavremenjavanju obrazovne, kulturne i informativne djelatnosti ovog dijela Podrinja.

Po Georgijeviću, Šubiću i Milovanoviću utvrđene su i nagrade, koje se dodjeljuju u okviru ove manifestacije i književno-novinarskog konkursa.

Te iste stope su bogato nasljeđe stvaralaštva i pisane riječi za nove generacije na hodočasnom putu za kulturu, prosvjetu i duhovnost koje njeguje SPKD “Prosvjeta” iz ovog mjesta ne dozvoljavajući da budu zaboravljeni ovdašnji kulturni stvaraoci i pregaoci sa izuzetno bogatom istorijsko-kulturnom tradicijom.

U okviru ove manifestacije i ove godine “Prosvjeta” će dodijeliti jednokratnu stipendiju najboljem studentu iz ove opštine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana