Алекси Ђукановићу из Београда прва награда за најбољу причу

Срна
Алекси Ђукановићу из Београда прва награда за најбољу причу

СРЕБРЕНИЦА - Алекса Ђукановић из Београда за причу “Пали инквизитор” освојио је прву награду “Звонимир Шубић” на конкурсу за избор најбољих прича, пјесама и новинарских текстова у оквиру традиционалне културно-просвјетне манифестације “Стопама Луке Милованова Георгијевића” коју организује Српско просвјетно и културно друштво “Просвјета” из Сребренице.

Друго мјесто дијеле приче двојице Нишлија, Стамена Миловановића и Мирослава Миљковића, а трећу награду добиће Тихомир Стевановић из Младеновца.

Пјесничку награду “Лука Милованов Георгијевић” освојила је Жељка Андрић из Сремске Митровице за пјесму “Кочић Петар, кћери својој”, друго мјесто на пјесничком конкурсу заузела је Весна Радовић из Београда, а треће Милица Боровчанин са Сокоца.

Прво мјесто на новинарском конкурсу за награду “Бошко Миловановић” заузео је чланак под насловом “Изолована села Нове Вароши-шипражје, дивље животиње и понеки старац мештанин” аутора Алексе Јаџића из Раковице.

Друго мјесто припало је Ернесту Бучинском из Бањалуке, а трећи је прилог новинара Милојка Васића из Братунца.

Предсједник “Пеосвјете” Марко Миловановић рекао је Срни да је ове године стигло више од 200 радова, што је скоро три пута више него прошле године и да то показује да ова манифестација побуђује све већу пажњу културних стваралаца и доживљава ширу афирмацију.

Миловановић је истакао да су радови стигли из свих бивших југословенских република, али стигао је и један рад из далеког Јапана, те Канаде, Данске, Швајцарске и још неких земаља, гдје наши људи живе и пишу српским језиком и ћириличким писмом.

Он је нагласио висок квалитет пристиглих радова што је отежало рад жирију.

Награде носе називе по именима најпознатијих сребреничких књижевника, новинара и културних радника.

Сви радови су достављани под шифром у складу са правилима конкурса.

Просвјетно-културни збор “Стопама Луке Милованова Георгијевића” биће одржан почетком децембра у Сребреници.

За ову манифестацију припрема се излазак два броја “Просвјетиног” часописа за културу, књижевност и умјетност “Сребрни вијенац”.

Према Миловановићевим ријечима, један број биће посвећен актуелном стваралаштву у завичају Луке Милованова Георгијевића, а у другом броју биће објављени сви награђени радови са овог конкурса.

Он је рекао да ће бити приређене бесједе о личностима чија имена носе наградни конкурси и биће обиљежено 100 година од рођења знаменитог сребреничког професора и педагога Живана Јовановића, те 70 година од рођења културног и медијског прегаоца из овог мјеста Бошка Миловановића.

О њима ће бесједити професори, који су били њихови савременици.

У оквиру манифестације биће одржано и књижевно вече, те промоције књига, а свим учесницима ће бити омогућено да посјете Археолошки музеј “Римски муниципиум” у Скеланима и Национални парк “Дрина”.

Просвјетно-културним збором “Стопама Луке Милованова Георгијевића”, низом културних и научних догађаја одаје се омаж лику и дјелу Луке Георгијевића /1784-1828/, филологу и књижевнику, рођеном у Осату код Сребренице, који је током кратког живота, као један од највећих интелектуалаца свога доба, иза себе ставио основе савременог српског писма и правописа, које је Вук Стефановић Караџић мисионарски усавршио и објавио.

Лукиним књижевним трагом ходио је данас заборављени Сребреничанин, награђивани приповједач и романописац Звонимир Шубић /1902-1956/, који стварајући у кочићевско- ћоровићевском духу спада у знамените босанскохерцеговачке књижевнике између два свјетска рата.

Истим стопама су наставилии истакнути сребренички професори, новинари и културни радници Живан Јовановић /1921-1991/ и Бошко Миловановић /1951-1996/ који су свој живот посветили оснивању, развоју и осавремењавању образовне, културне и информативне дјелатности овог дијела Подриња.

По Георгијевићу, Шубићу и Миловановићу утврђене су и награде, које се додјељују у оквиру ове манифестације и књижевно-новинарског конкурса.

Те исте стопе су богато насљеђе стваралаштва и писане ријечи за нове генерације на ходочасном путу за културу, просвјету и духовност које његује СПКД “Просвјета” из овог мјеста не дозвољавајући да буду заборављени овдашњи културни ствараоци и прегаоци са изузетно богатом историјско-културном традицијом.

У оквиру ове манифестације и ове године “Просвјета” ће додијелити једнократну стипендију најбољем студенту из ове општине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана