Aleksandra Čvorović: Poezijom se borimo protiv slabosti

Aleksandra Madžar
Aleksandra Čvorović: Poezijom se borimo protiv slabosti

Banjaluka - Novom zbirkom "Nadrastanje" željela sam da prenesem poruku da iako živimo u teškim vremenima moramo se suočiti sa svim onim što nosimo u sebi.

Ovim riječima književnica Aleksandra Čvorović za "Glas Srpske" opisuje novu knjigu u izdanju banjalučke Podružnice Udruženja književnika Srpske i "Kuće poezije".

- Treba da nadrastemo sopstvene slabosti, patnje, poniženja, da dopremo do istine koja je iznad toga - objašnjava autorka.

Prozna i poetska djela ove književnice više puta su nagrađivana, a prevedena su na engleski, njemački, poljski, danski i slovenački jezik.

- "Nadrastanje" govori o procesu spiritualnog uzdizanja čovječanstva. Put duhovnog uspona je put bez povratka. Istina koju jednom spoznate onemogućuje povratak na stare šablone ponašanja - kaže Čvorovićeva.

Poslije četiri objavljene knjige, od kojih je posljednja izdata 2007, autorka se trudila da napiše zbirku pjesama koja se bavi aktuelnom problematikom i stvarnošću, onu koju može da pročita bilo ko i pronađe u njoj svoju istinu.

- Proteklo je dovoljno vremena da u meni sazre jedan dubok i zreo rukopis, obogaćen sasvim novim iskustvima, dubljim uvidima. Mislim da sam u međuvremenu dosegla umjetničku zrelost - kazala je Čvorovićeva.

Iako nije objavljivala knjige proteklih šest godina, ističe da se bavila nekim drugim bitnim stvarima koje su tražile potpuno predavanje.

- Balansirala sam između majčinstva i nauke, što je prilično težak i zahtijevan zadatak. No, sva iskustva dobra i loša oplemenjuju čovjeka, posebno umjetnicu, i svako udaljavanje od stvaralaštva čini da mu se vraćamo sa većom strašću i predanošću - smatra književnica.

Kroz stihove u novoj knjizi podijeljenoj u tri cjeline "Čovjek", "Žena" i "Prostor" Aleksandra Čvorović govori i o veoma važnom momentu u životu čovjeka u današnjem vremenu, o momentu iskoračenja naprijed.

Smatra da je savremeno društvo puno negativnih karakteristika, destruktivnih kodova koji vode u frustrirajuće odnose, te da se ta igra okončava jedino osvješćivanjem svojih slabosti, strahova i skrivenih motiva. Čvorovićeva mislima pretočenim u riječi razbija te šablone i ne strahuje od nepredvidivosti, jer se kroz nepoznato otvaraju nove mogućnosti.

- Svi ciklusi su zapravo dijelovi cjeline koji govore o uglovima posmatranja iste stvarnosti. Ne držim ničiju stranu, svi imamo probleme na kojima treba da radimo, a moja suštinska poruka je izmirenje sa sobom i drugima - kaže Čvorovićeva.

Ciklusi

- Ciklus "Čovjek" tumači da je čovjek muškarac, ali je i više od toga. Od muškarca se očekuje nova vrsta viteštva, duhovno viteštvo (pjesma "Novi čovjek"). Takođe, ciklus "Žena" daje plejadu ženskih likova, one su pune: skrivenog bijesa, iznevjerenih očekivanja, zabluda koje sigurnost traže obično u muškarcu, a ne shvataju da prvo moraju spoznati sebe. A ciklus "Prostor" je za razmišljanje i stvaranje, on je intimni, unutrašnji, zabranjeni, beskrajni - objasnila je Aleksandra Čvorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana