Abramović: Priznanje iz moje zemlje duboko me dotaklo

Tanjug
Foto: GS

NjUJORK- Jedna od najuticajnijih umjetnika današnjice Marina Abramović kojoj je u Njujorku, izaslanik predsjednika Srbije ambasador Marko Đurić uručio zlatnu medalju za zasluge, izjavila je da je priznanje koje je iz svoje zemlje dobila za ono što radi, duboko dotaklo.

Abramović je na prijemu koju je ambasada Srbije organizovala u njenu čast kao i povodom 140 godina srpsko-američkih diplomatskih odnosa, podsjetila da njena umjetnost nije materijalna i da upravo zbog toga umjetnik mora da izvuče sve iz sebe.

 

Nisu to slike koje svi kada požele mogu da vide u muzeju ili galeriji iza završenog performansa mora da ostane utisak i sjećanje koje će čovjek uvijek nositi sa sobom, rekla je Abramović i dodala da za njenu umjetnost zasnivanu na emocijama ne bi trebalo da postoji neko posebno znanje teorije već da je važno da svaki čovjek, bio on čistac ili presjednik osjeti tu energiju i emocije, da ima osjećaj u stomaku.

 

Kao važno istakla je to što je njen performans “Umetnik je prisutan” u Muzeju moderne umjetnosti (MoMA) privukao 850.000 posjetilaca, više nego bilo koga drugog živog umjetnika, a što je pokazao da je taj vid izražavanja važan i živ deo umjetnosti i važan dio kulture.

 

Navela je i da uvijek govori da je sve moguće i da svi mogu da uspiju, kada je ona uspjela, a dolazi sa Balkana, gde je sve bilo teško u vrijeme kada je odrastala.

 

“Kritike su bile veoma loše, da sam ih slušala nikada ne bih izašla iz kuće ... Nekako sam u srcu znala da sam u pravu, znala sam da je performans veoma težak, treba da budeš prisutan, da daš sve od sebe. Rano sam prepoznala da nije dovoljno dati 100 odsto sebe već 150 je prava stvar, a tih 50 odsto više stvara magiju između publike i umetnika”, rekla je Abramović i podsetila da je iza nje 50 godina karijere bez odustajanja.

 

"Svako ne za mene je novi pocetak”, rekla je Abramović i naglasila da nikada ne odustaje i da joj je to moto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Preminuo pisac Pol Oster
Preminuo pisac Pol Oster
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana