Абрамовић: Признање из моје земље дубоко ме дотакло

Танјуг
Foto: ГС

ЊУЈОРК- Једна од најутицајнијих умјетника данашњице Марина Абрамовић којој је у Њујорку, изасланик предсједника Србије амбасадор Марко Ђурић уручио златну медаљу за заслуге, изјавила је да је признање које је из своје земље добила за оно што ради, дубоко дотакло.

Абрамовић је на пријему коју је амбасада Србије организовала у њену част као и поводом 140 година српско-америчких дипломатских односа, подсјетила да њена умјетност није материјална и да управо због тога умјетник мора да извуче све из себе.

 

Нису то слике које сви када пожеле могу да виде у музеју или галерији иза завршеног перформанса мора да остане утисак и сјећање које ће човјек увијек носити са собом, рекла је Абрамовић и додала да за њену умјетност заснивану на емоцијама не би требало да постоји неко посебно знање теорије већ да је важно да сваки човјек, био он чистац или пресједник осјети ту енергију и емоције, да има осјећај у стомаку.

 

Као важно истакла је то што је њен перформанс “Уметник је присутан” у Музеју модерне умјетности (МоМА) привукао 850.000 посјетилаца, више него било кога другог живог умјетника, а што је показао да је тај вид изражавања важан и жив део умјетности и важан дио културе.

 

Навела је и да увијек говори да је све могуће и да сви могу да успију, када је она успјела, а долази са Балкана, где је све било тешко у вријеме када је одрастала.

 

“Критике су биле веома лоше, да сам их слушала никада не бих изашла из куће ... Некако сам у срцу знала да сам у праву, знала сам да је перформанс веома тежак, треба да будеш присутан, да даш све од себе. Рано сам препознала да није довољно дати 100 одсто себе већ 150 је права ствар, а тих 50 одсто више ствара магију између публике и уметника”, рекла је Абрамовић и подсетила да је иза ње 50 година каријере без одустајања.

 

"Свако не за мене је нови поцетак”, рекла је Абрамовић и нагласила да никада не одустаје и да јој је то мото.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана