Predstavljena knjiga "Veliki filmski znak - Velimir Bata Živojinović"

Srna
Predstavljena knjiga "Veliki filmski znak - Velimir Bata Živojinović"

ZVORNIK - Knjiga "Veliki filmski znak - Velimir Bata Živojinović", autora Božidara Zečevića iz Beograda, promovisana je večeras u zvorničkom Domu omladine.

Knjigu u izdanju Niškog kulturnog centra u Zvorniku su, u okviru Filmskog festivala "Prvi kadar", predstavili selektor Festivala glumačkih ostvarenja igranog filma u Nišu Dejan Dabić i urednik knjige Srđan Savić.

Dabić je rekao da je knjiga "Veliki filmski znak - Velimir Bata Živojinović" veoma dragocjena i da je nastajala dugo godina.

"Ko god bude pratio razdoblje domaćeg filma i karijeru Bate Živojinovića, kao vjerovatno najcjelovitiju glumačku pojavu u kinematorgrafiji druge Jugoslavije, moraće da se `nasloni` na knjigu Božidara Zečevića", rekao je Dabić, koji je i filmski kritičar.

Podsjetivši da je Bata Živojinović na niškom glumačkom festivali 1993. godine dobio nagradu za izuzetan doprinos umjetnosti glume u tadašnjem jugoslovenskom filmu, Dabić je rekao da je festival, nakon dodjele nagrada, svakom laureatu davao i počasnu pisanu monografiju.

Monorafiju o Bati Živojinoviću napisao je i objavio Božidar Zečević, a Živojinović je tada rekao da je to najbolja monografija od svih domaćih i stranih autora koju su o njemu pisali.

Dabić je rekao da je knjiga bila zapravo priča o Batinim filmskim ulogama i dodao da je Zečević koristio ne samo estetski metod, nego i neka svoja znanja iz antropologije i psihologije, primjenjujući ih u filmskom znaku.

"Zečević je kroz intervjue i mnografiju ukazao na to da Bata Živojinović u svojim filmskim ulogama, ali i svojom cjelokupnom pojavaom u nekadašnjem jugoslovenskom i srpskom filmu, predstavlja jedan veliki filmski znak", rekao je Dabić.

Ističući da je Živojinovićeva karijera i dalje rasla sa novim ulogama kao što je u filmu "Lepa sela, lepo gore", Dabić je rekao da Živojinović zaokružuje jednu priču u filmskim ratnim spektaklima i akcionom heroju.

Prema njegovim riječima, Zečević je sve to pratio i lagano dopisivao, da bi u jednom trenutku monografja prerasla u neku vrstu glumačke studije u kojoj se priča, ne samo o Bati, nego o filmskom glumcu i istoriji nekadašnje jugoslovenske kinematografije.

Savić je rekao da je Bata Živojinović na filmu imao izuzetnih osobina i fotogeniju, čime je uspio da, uz Pavla Vujisića, postane najveći filmski glumac Južnih Slavena, kako je to umio da kaže Rade Šerbedžija.

"Bata je suštinski prisutan u ključnim momentima jugoslovenske kinematografija kada je u pitanju njen estetski i istorijski razvoj, pa je u tom smislu po mom sudu najznačajniji glumac", rekao je Savić.

Prema Savićevim riječima, što se tiče Bate Živojinovića i čitavog njegovog razvojnog puta, evidentno je da je on razvio nekoliko raličitih modela likova koje je ostvarivao na velikom platnu.

"Bata je ostvarivao i lik narodnog partizanskog junaka ili junaka izgradnje države poslije Drugog svjetskog rata, dok je s druge strane ostvarivao antijunaka u flmovima takozvanog crnog talasa", rekao je Savić.

Savić je rekao da je Bata bio prisutan i tamo gdje su i komercijalno i umjetnički bili najznačajniji razvojni tokovi jugoslovenske kinematorafije, čime postaje nezaobilazan u svim segmentima.

"Živojinović je istovremeno bio mamac za bioskopsku publiku u velikim partizanskim spektaklima ili partizanskim vesternima u kojima je igrao dominantnu ulogu, ali je isto tako postao kultna figura za fimske kritičare", istakao je Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana