Glumci iz filma “Zaraza” poslali važne poruke VIDEO

G.S.
Glumci iz filma “Zaraza” poslali važne poruke VIDEO

Perite ruke kao da vam život od toga zavisi, poručili su u specijalnom video-snimku glavni glumci filma “Zaraza”, koji je u režiji Stivena Soderberga 2011. godine upozorio svijet na jezivu pandemiju virusa sličnu ovoj današnjoj.

Kejt Vinslet, Met Dejmon, Lorens Fišburn i Dženifer Ili pojavljuju se u glavnim ulogama filma “Zaraza”, a sada su se zajedno sa Stivenom Soderbergom i scenaristom Skotom Bernsom udružili s naučnicima iz Škole javnog zdravlja pri Univerzitetu Kornel da bi u javnosti popularisali informacije o virusu korona, a koje su zasnovane na naučnim otkrićima u vezi sa pandemijom.

Namjera glumaca bila je da klipovima podrže mjere suzbijanja pandemije, prakse držanja odstojanja, objasne nedoumice u vezi sa vakcinama i upute na stavove stručnjaka.

Glumica Kejt Vinslet, koja u “Zarazi” igra epidemiologa, poručuje da je pripremajući ulogu provela dosta vremena s pravim epidemiolozima.

- Svi želimo lijek, ali zdravlje našeg društva je u vašim rukama. Najvažnije što sam naučila bilo je da peremo ruke, kao da nam život od toga zavisi. Uradite to da biste zaštitili sebe ili osobe oko vas - poručila je Kejt Vinslet.

Njen kolega Met Dejmon u svom snimku podsjeća na to da su stručnjaci kategorični u postavljanju distance među ljudima, kao jedne od preventivnih mjera protiv širenja zaraze.

- Sve što ćete čuti od nas već su rekli stručnjaci i naučnici. Od drugih generacija tražilo se da učine nevjerovatne stvari, a vi treba samo da ostanete kod kuće. Ostanite kod kuće - kazao je Dejmon.

Glumac Lorens Fišburn, koji je takođe igrao doktora u “Zarazi”, podsjetio je na ranije epidemije malih boginja i drugih oboljenja poslije kojih su ljudi mijenjali način života.

- Pandemija znači da je virus svuda, ali da neće biti na svakom mjestu u isto vrijeme. Virusu smo potrebni mi da bi preživio pa je važno da mu ne pomažemo u tome. Ovo možemo zajedno da pobijedimo, ali samo ako se budemo razdvojili - naveo je Fišburn.

A Dženifer Ili, koja je “Zarazi” igrala naučnicu koja otkriva vakcinu, poručuje da svi moraju biti tu jedni za druge.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana