Specijalci dočekali prve heroine

Dragana Keleč
Specijalci dočekali prve heroine

Banjaluka - Skokovi sa mosta, kilometarsko pješačanje pod punom opremom, sati trčanja i plivanja za Stefani, Ivanu, Moniku, Dajanu i Biljanu činili su trnovit put do snova, ali su ga savladale postavši prve djevojke sa značkom najelitnijeg ogranka MUP-a RS - Specijalne jedinice policije.

Pet naizgled krhkih djevojaka dokazalo je da izgled vara. Fizičkom spremnošću i jakom mentalnom snagom i voljom izdvojile su se od ostalih kandidata i stale rame uz rame sa mladićima u klasi. Nisu se predale ni u ekstremno teškim situacijama. Bodreći jedna drugu, stisnule su zube i odlučile da moraju proći sve. I uspjele su.

- Ne smijem odustati. Ne smijem odustati... To sam šaputala kao neku vrstu zapovijesti kada mi je bilo najteže. A bilo je dosta teških sati - priča Monika Pejkić iz Brčkog koja je sa 18 godina najmlađa među kadetima Specijalne jedinice policije.

Odrastajući uz oca policajca cijeli život je imala jasan cilj - da i ona jednog dana obuče uniformu.

- Spremala sam se sa tatom oko tri mjeseca. Bilo je momenata kad sam mislila da ću se "slomiti", ali sam, ipak, uspjela - dodaje Monika.

Kaže da sklekovi nisu teški. Njih su odavno prestale da broje, dovikuju i ostale djevojke, smijući se i gurkajući.

- Najgori je ubjedljivo bio marš uz brdo, ali i njega smo preživjele - kaže Monika.

Policijske gene nosi i dvadesetdvogodišnja Dajana Smiljić iz Banjaluke.

- Gledala sam očevu uniformu i željela da ga jednog dana naslijedim - kaže Smiljićeva, kojoj je pomogao sportski duh razvijan na tatamiju dok je usavršavala vještine tekvondoa.

Policijska uniforma stara je želja i dvadesetjednogodišnje Stefani Knežević iz Banjaluke. Čim je vidjela konkurs za "specijalu", bez razmišljanja je odlučila da se prijavi.

- Najteže je bilo proći poligon u Zalužanima. Nosili smo punu ratnu opremu i oružje, prolazeći razne prepreke, dok nam je mjerena svaka sekunda. Kilometarski marš uz brdo je bio posebna muka - priča Stefani, čijoj su fizičkoj pripremljenosti umnogome doprinijeli svakodnevni treninzi na atletskoj stazi i ringu gdje uči tajne kik-boksa.

Devetnaestogodišnja Ivana Sekulić iz Srpca sanjala je da stigne do vojne uniforme. U želji da upiše vojnu akademiju u Srbiji spriječilo je kasno stečeno srpsko državljanstvo.

- Kada sam vidjela letak sa natpisom "Postani prva žena Specijalne jedinice policije", rekla sam - to je to! I evo me. Put je bio težak, ali uspjele smo - kaže sa osmijehom Ivana.

I njoj su u sjećanju ostale slike sa marša.

- Kiša je padala. Loše vrijeme i umor zahtijevali su nadljudsku snagu, ali nisam željela da odustanem. Govorila sam sebi da moram izdržati do kraja - kazuje Ivana, koja od desete godine trenira karate i šest godina rukomet.

Biljana Vujaković, devetnaestogodišnja djevojka iz Laktaša, ispunila je životnu želju.

- Tata i stric su u policiji, pa je valjda u genima zapisano da to budem i ja - priča Biljana.

Atletika i odbojka koju trenira olakšale su joj testove, ali najvažnija je ipak bila unutrašnja borba sa samom sobom.

Načelnik Uprave za policijsko obrazovanje MUP-a RS Mile Šikman kaže da su primljene najbolje djevojke.

- U nekim situacijama pokazale su da se jačim nego momci - kaže Šikman i dodaje da su od oko 650 kandidata, među kojima su bile 42 djevojke, izabrali 45 najboljih.

Dril

Svi kandidati morali su proći provjeru psihofizičke izdržljivosti u ekstremnim uslovima, odnosno čuveni dril. On obuhvata fizičku sposobnost (trčanje pod opterećenjem, strojeve radnje, gimnastika, sklekovi, savladavanje vodenih i prepreka na vodi, marš sa vojnom opremom, savladavanje prepreka u noćnim i dnevnim uslovima), motivaciju, disciplinu, emocionalnu stabilnost i timski rad.

Afirmacija žena

Član udruženja "Mreža žena MUP RS - WPON" Željka Mileusnić kaže da rade na rodnoj ravnopravnosti u politici u sektoru bezbjednosti. U namjeri da razbiju stereotipe i afirmišu žene za policijski posao predložili su da ove godine i djevojke budu primljene u Specijalnu jedinicu policije.

- Bila sam oduševljena vidjevši koja je snaga u tim djevojkama i kakav je njihov timski duh. Tokom testova i vježbi bodrile su jedna drugu. Iako im je rečeno da je rezultat pojedinačan, nisu htjele da odustanu od zajedničkog rada - naglasila je Mileusnićeva.

Obuka

Mile Šikman kaže da će svi primljeni kadeti morati proći policijsku obuku koja traje godinu, odnosno 1.326 časova.

- Poslije toga idu na obuku u Specijalnu jedinicu policije, a zatim na još zahtjevnije specijalističke obuke - ističe Šikman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana