Povišena temperatura i glavobolje napunili ambulante u Banjaluci

M. V.
Povišena temperatura i glavobolje napunili ambulante u Banjaluci

Banjaluka - Povišena temperatura, malaksalost, glavobolja, bolovi u stomaku te bolovi u mišićima i zglobovima najčešći su simptomi respiratornih infekcija zbog kojih su mnogi građani ovih dana zatražili pomoć ljekara.

- U ambulantama porodične medicine Doma zdravlja povećan je broj pacijenata koji se javljaju zbog respiratornih infekcija - navela je načelnik Službe porodične medicine Kosana Stanetić.

Prema njenim riječima, broj oboljelih je u skladu sa godišnjim dobom, kada je uobičajeno veći broj ovih infekcija. Ona je napomenula da, osim djece, često obolijevaju i odrasli, a infekcije se brže prenose u zatvorenim prostorijama gdje boravi više osoba.

Stanetićeva je savjetovala pacijentima koji osjećaju simptome respiratornih infekcija da se jave porodičnom ljekaru, kako bi dobili dijagnozu i odgovarajuću terapiju.

- Institut za javno zdravlje RS u Službu porodične medicine dostavio je u oktobru besplatne vakcine za pacijente, koje su ravnomjerno raspoređene svim ambulantama porodične medicine - istakla je Stanetićeva.

Ljekari su napomenuli da hronični bolesnici moraju redovno uzimati propisanu terapiju, te ako osjete neke poteškoće da odmah dođu u ambulantu. Naglašavaju da pravilan unos hrane igra značajnu ulogu, pa je neophodno konzumirati dovoljno voća i povrća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana