Minić: Raspisaćemo javni poziv za nabavku traktora iz Bjelorusije

G.S.
Minić: Raspisaćemo javni poziv za nabavku traktora iz Bjelorusije

BANjALUKA - Republika Srpska i Bjelorusija produbljuju već kvalitetnu saradnju, poručili su ministar industrije Republike Bjelorusije Aleksandar Ragožnik Nikolaevič i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić.

Dva ministarstva potpisala su memorandum o saradnji na period od tri godine, a odnosi se na podržavanje uvođenja novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji, nabavku nove poljoprivredne mehanizacije marke Belarus pod posebnim uslovima.

U planu je, poručuju, širenje saradnje i na ostale privredne grane.

“Traktori su primarni, ali smo razgovarali i ostaloj poljoprivrednoj mehanizaciji”, rekao je za RTRS ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić.

Naveo je da će biti mogućnost zamjene dijelova.

“Nadamo se da će Srpska postati regionalni centar za sklapanje traktora Belarus”, kaže Minić.

Istakao je da će biti raspisan javni poziv za nabavku traktora iz Bjelorusije.

“I pitaćemo naše poljoprivrednike koji su im modeli traktora najbolji. Uslovi su povoljni i očekujemo realizaciju u toku ove godine”, jasan je Minić.

Naglasio je da su važni i prerađivački kapaciteti.

“Razgovarali smo i o prodaji naše robe na tržište Bjelorusije”, istakao je Minić.

Ministar industrije Republike Bjelorusije Aleksandar Ragožnik Nikolaevič rekao je da su bjeloruski traktori jako dugo prisutni na ovom području.

“I ljudi koji su koristili i koriste naše traktore, već su u potpunosti pripremljeni za našu tehniku. Nismo tu samo da njegujemo odnos kupovine i prodaje, mi smo spremni da razvijamo naš odnos i u segmentu buduće zajedničke proizvodnje, koja uključuje i pripremu i obuku kadrova koji bi to i realizovali”, istakao je Nikolaevič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana