Минић: Расписаћемо јавни позив за набавку трактора из Бјелорусије

Г.С.
Минић: Расписаћемо јавни позив за набавку трактора из Бјелорусије

БАЊАЛУКА - Република Српска и Бјелорусија продубљују већ квалитетну сарадњу, поручили су министар индустрије Републике Бјелорусије Александар Рагожник Николаевич и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић.

Два министарства потписала су меморандум о сарадњи на период од три године, а односи се на подржавање увођења нових технологија у пољопривредној производњи, набавку нове пољопривредне механизације марке Беларус под посебним условима.

У плану је, поручују, ширење сарадње и на остале привредне гране.

“Трактори су примарни, али смо разговарали и осталој пољопривредној механизацији”, рекао је за РТРС министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић.

Навео је да ће бити могућност замјене дијелова.

“Надамо се да ће Српска постати регионални центар за склапање трактора Беларус”, каже Минић.

Истакао је да ће бити расписан јавни позив за набавку трактора из Бјелорусије.

“И питаћемо наше пољопривреднике који су им модели трактора најбољи. Услови су повољни и очекујемо реализацију у току ове године”, јасан је Минић.

Нагласио је да су важни и прерађивачки капацитети.

“Разговарали смо и о продаји наше робе на тржиште Бјелорусије”, истакао је Минић.

Министар индустрије Републике Бјелорусије Александар Рагожник Николаевич рекао је да су бјелоруски трактори јако дуго присутни на овом подручју.

“И људи који су користили и користе наше тракторе, већ су у потпуности припремљени за нашу технику. Нисмо ту само да његујемо однос куповине и продаје, ми смо спремни да развијамо наш однос и у сегменту будуће заједничке производње, која укључује и припрему и обуку кадрова који би то и реализовали”, истакао је Николаевич.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана