Кошарац и Ђокић са директором Секретаријата Енергетске заједнице: Лорковски похвалио активности институција Српске

Срна
Кошарац и Ђокић са директором Секретаријата Енергетске заједнице: Лорковски похвалио активности институција Српске

САРАЈЕВО - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац разговарао је у Сарајеву са директором Секретаријата Енергетске заједнице Артуром Лорковским, који је похвалио активности институција Републике Српске на доношењу регулатива у вези са сертификатима о поријеклу из обновљивих извора енергије, који ће омогућити да сертификати издати од Регулаторне комисије за енергетику Српске буду признати и трговани на тржишту ЕУ.

Кошарац је разговарао данас са Ларковским, министром енергетике и рударства Републике Српске Петром Ђокићем и министром енергетике, рударства и индустрије ФБиХ Ведраном Лакићем о европским стандардима које Република Српска, ФБиХ и институције на нивоу БиХ имплементирају у енергетском сектору.

Усаглашено је да је неопходно до краја године усвојити Интегрисани енергетски и климатски план БиХ у координацији надлежних институција на свим нивоима власти, саопштено је из ресорног министарства.

Кошарац је информисао Лорковског о активностима на организовању састанка Министарског савјета Енергетске заједнице који ће почетком јула бити одржан у Бањалуци.

Саговорници су размијенили мишљења о преузетим обавезама из Трећег енергетског пакета са фокусом на Закон о регулатору електричне енергије и природног гаса, преносу и тржишту електричне енергије у БиХ.

Тема данашњих разговора била је и успостављање Система за трговање емисијама ЕУ, као и ЕУ Механизма за прекогранично прилагођавање угљеника.

На састанку су дефинисане будуће активности надлежних институција на свим нивоима власти у БиХ које кореспондирају са Планом раста, те програмом рада Савјета министара у којем није предвиђено усвајање закона о гасу на нивоу институција БиХ.

Кошарац је покренуо питање отварања приступа ЕУ фондовима у сектору енергетике, након чега је директор Секретаријата Енергетске заједнице потврдио да ће ови фондови бити отворени за БиХ, по узору на друге земље чланице ЕУ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана