Гајанин: Покренута акредитација студијског програма за истраживање ратних злочина

Срна
Гајанин: Покренута акредитација студијског програма за истраживање ратних злочина

БАЊАЛУКА - Ректор Универзитета у Бањалуци Радослав Гајанин изјавио је данас да су два јавна универзитета у Републици Српској покренула акредитацију студијског програма који ће се бавити истраживањем рата и ратних злочина.

Гајанин очекује да сви поступци лиценцирања буду завршени до почетка наредне академске године када ће моћи уписати прве студенте, односно докторанде.

-Важно је документовати, записати и забиљежити догађаје у Одбрамбено-отаџбинском рату и осталим историјским дешавањима. Уколико чињенице нису забиљежене - биће заборављене - рекао је Гајанин новинарима у Бањалуци пред почетак промоције Атласа злочина над Србима током Одбрамбено-отаџбинског рата за 1993. годину.

Он сматра да академска заједница треба више учествовати у истраживању свих ратова и ратних злочина, због чега ће Универзитет наставити да подржава рад Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, као и активности наставника и сарадника на документовању дешавања из Одбрамбено-отаџбинског рата.

У Атласу злочина над Србима током Одбрамбено-отаџбинског рата за 1993. годину документовани су једни од најтежих злочина над Србима почињени 1993. године чиме је настављен континуитет убијања српског становништва посебно у Кравици, Скеланима, Чајничу и Казанима.

Акценат је стављен на жртве и на то да се сва монструозност злочина над Србима види у томе што су затиране цијеле породице, па овај документ служи и као аргумент приликом изношења доказа и чињеница шта се заправо дешавало у Подрињу од 1992. до 1995. године.

Промоцији Атласа злочина над Србима током Одбрамбено-отаџбинског рата за 1993. годину, у издању Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражења несталих лица, присуствовали су министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић, представници академске заједнице и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, те грађани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана