Gajanin: Pokrenuta akreditacija studijskog programa za istraživanje ratnih zločina

Srna
Gajanin: Pokrenuta akreditacija studijskog programa za istraživanje ratnih zločina

BANjALUKA - Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin izjavio je danas da su dva javna univerziteta u Republici Srpskoj pokrenula akreditaciju studijskog programa koji će se baviti istraživanjem rata i ratnih zločina.

Gajanin očekuje da svi postupci licenciranja budu završeni do početka naredne akademske godine kada će moći upisati prve studente, odnosno doktorande.

-Važno je dokumentovati, zapisati i zabilježiti događaje u Odbrambeno-otadžbinskom ratu i ostalim istorijskim dešavanjima. Ukoliko činjenice nisu zabilježene - biće zaboravljene - rekao je Gajanin novinarima u Banjaluci pred početak promocije Atlasa zločina nad Srbima tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata za 1993. godinu.

On smatra da akademska zajednica treba više učestvovati u istraživanju svih ratova i ratnih zločina, zbog čega će Univerzitet nastaviti da podržava rad Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, kao i aktivnosti nastavnika i saradnika na dokumentovanju dešavanja iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

U Atlasu zločina nad Srbima tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata za 1993. godinu dokumentovani su jedni od najtežih zločina nad Srbima počinjeni 1993. godine čime je nastavljen kontinuitet ubijanja srpskog stanovništva posebno u Kravici, Skelanima, Čajniču i Kazanima.

Akcenat je stavljen na žrtve i na to da se sva monstruoznost zločina nad Srbima vidi u tome što su zatirane cijele porodice, pa ovaj dokument služi i kao argument prilikom iznošenja dokaza i činjenica šta se zapravo dešavalo u Podrinju od 1992. do 1995. godine.

Promociji Atlasa zločina nad Srbima tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata za 1993. godinu, u izdanju Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica, prisustvovali su ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić, predstavnici akademske zajednice i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, te građani.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana