Шта урадити у случају нестанка дјетета

ГС
Шта урадити у случају нестанка дјетета

БАЊАЛУКА - Министарство унутрашњих послова Републике Српске, као члан Међународне организације "Амбер Алерт Европа", од 20. до 31. маја спроводи кампању "Провјерите – Размислите - Пријавите", чији је циљ едукација одраслих, прије свега родитеља и старатеља шта да у раде у случају нестанка дјетета.

Тим поводом су направили превентивну кампању, односно шта одрасли и дјеца могу урадити уколико им нестане дијете или друг.

У оквиру ове кампање, службеници МУП-а Српске организоваће предавања за родитеље/старатеље у основним школама, како би указали на процедуре које су битне у случају да дијете нестане те их тако едуковати шта и кад треба да ураде у том случају.

- Када је у питању нестанак дјетета, од веома важног значаја је временски период који је протекао од момента нестанка лица, зато је приликом нестанка дјетета битно да пријава буде што прије и да се не чека проток времена. МУП Српске је у септембру 2018. године потписало Меморандум о разумијевању са међународном организацијом „Амбер Алерт Европа“ и у претходним годинама предузимало је низ активности на успостављању штом бољег механизама за дјеловање у случају нестанка дјеце. У оквиру тих активности организоване су и превентивне кампање о едукацији дјеце и одраслих шта урадити у случају да ти друг/дјете нестане, а промотивни спотови који су урађени у сарадњи са „Амберт Алерт“ могу се преузети и на Јутјуб каналу МУП-а Републике Српске - наводе из МУП-а Српске, преноси РТРС.

Додају да је МУП Српске приступило припремама за увођење система за хитно обавјештавање јавности у случају нестанка малољетног лица, те је формирана и Радна група која ће заједно са осталим институцијама и организацијама у Републици Српској радити на увођењу овог система на подручју Републике Српске.

- Циљ МУП-а Српске је да унаприједи и учини ефикаснијим свој рад у сегменту потрага за несталим лицима, посебно потраге за дјецом, односно да потрага за дјецом добије нову димензију и да се да могућност да се јавност правовремено анимира и доприносе проналаску дјетета. Од 2019. године сва нестала малољетна лица су пронађена - закључују из МУП-а Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана