Šta uraditi u slučaju nestanka djeteta

GS
Šta uraditi u slučaju nestanka djeteta

BANjALUKA - Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske, kao član Međunarodne organizacije "Amber Alert Evropa", od 20. do 31. maja sprovodi kampanju "Provjerite – Razmislite - Prijavite", čiji je cilj edukacija odraslih, prije svega roditelja i staratelja šta da u rade u slučaju nestanka djeteta.

Tim povodom su napravili preventivnu kampanju, odnosno šta odrasli i djeca mogu uraditi ukoliko im nestane dijete ili drug.

U okviru ove kampanje, službenici MUP-a Srpske organizovaće predavanja za roditelje/staratelje u osnovnim školama, kako bi ukazali na procedure koje su bitne u slučaju da dijete nestane te ih tako edukovati šta i kad treba da urade u tom slučaju.

- Kada je u pitanju nestanak djeteta, od veoma važnog značaja je vremenski period koji je protekao od momenta nestanka lica, zato je prilikom nestanka djeteta bitno da prijava bude što prije i da se ne čeka protok vremena. MUP Srpske je u septembru 2018. godine potpisalo Memorandum o razumijevanju sa međunarodnom organizacijom „Amber Alert Evropa“ i u prethodnim godinama preduzimalo je niz aktivnosti na uspostavljanju štom boljeg mehanizama za djelovanje u slučaju nestanka djece. U okviru tih aktivnosti organizovane su i preventivne kampanje o edukaciji djece i odraslih šta uraditi u slučaju da ti drug/djete nestane, a promotivni spotovi koji su urađeni u saradnji sa „Ambert Alert“ mogu se preuzeti i na Jutjub kanalu MUP-a Republike Srpske - navode iz MUP-a Srpske, prenosi RTRS.

Dodaju da je MUP Srpske pristupilo pripremama za uvođenje sistema za hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica, te je formirana i Radna grupa koja će zajedno sa ostalim institucijama i organizacijama u Republici Srpskoj raditi na uvođenju ovog sistema na području Republike Srpske.

- Cilj MUP-a Srpske je da unaprijedi i učini efikasnijim svoj rad u segmentu potraga za nestalim licima, posebno potrage za djecom, odnosno da potraga za djecom dobije novu dimenziju i da se da mogućnost da se javnost pravovremeno animira i doprinose pronalasku djeteta. Od 2019. godine sva nestala maloljetna lica su pronađena - zaključuju iz MUP-a Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana