Košarac i Đokić sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice: Lorkovski pohvalio aktivnosti institucija Srpske

Srna
Košarac i Đokić sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice: Lorkovski pohvalio aktivnosti institucija Srpske

SARAJEVO - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je u Sarajevu sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice Arturom Lorkovskim, koji je pohvalio aktivnosti institucija Republike Srpske na donošenju regulativa u vezi sa sertifikatima o porijeklu iz obnovljivih izvora energije, koji će omogućiti da sertifikati izdati od Regulatorne komisije za energetiku Srpske budu priznati i trgovani na tržištu EU.

Košarac je razgovarao danas sa Larkovskim, ministrom energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem i ministrom energetike, rudarstva i industrije FBiH Vedranom Lakićem o evropskim standardima koje Republika Srpska, FBiH i institucije na nivou BiH implementiraju u energetskom sektoru.

Usaglašeno je da je neophodno do kraja godine usvojiti Integrisani energetski i klimatski plan BiH u koordinaciji nadležnih institucija na svim nivoima vlasti, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Košarac je informisao Lorkovskog o aktivnostima na organizovanju sastanka Ministarskog savjeta Energetske zajednice koji će početkom jula biti održan u Banjaluci.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o preuzetim obavezama iz Trećeg energetskog paketa sa fokusom na Zakon o regulatoru električne energije i prirodnog gasa, prenosu i tržištu električne energije u BiH.

Tema današnjih razgovora bila je i uspostavljanje Sistema za trgovanje emisijama EU, kao i EU Mehanizma za prekogranično prilagođavanje ugljenika.

Na sastanku su definisane buduće aktivnosti nadležnih institucija na svim nivoima vlasti u BiH koje korespondiraju sa Planom rasta, te programom rada Savjeta ministara u kojem nije predviđeno usvajanje zakona o gasu na nivou institucija BiH.

Košarac je pokrenuo pitanje otvaranja pristupa EU fondovima u sektoru energetike, nakon čega je direktor Sekretarijata Energetske zajednice potvrdio da će ovi fondovi biti otvoreni za BiH, po uzoru na druge zemlje članice EU. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana