Fondacija “In melius” radionicama prevazilazi prepreke

K. Š.
Fondacija “In melius” radionicama prevazilazi prepreke

BANjALUKA - Fondacija “In melius” održala je dvije radionice pod nazivom “Primjena Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom” i “Od Luja Braja do Brajevog retka”, kao i izložbu “Savremeni život slijepih i slabovidnih lica” u okviru projekta “Slijepa lica nekada i sada”.

Kako su istakli iz fondacije, tema prve radionice je bila fokusirana na analizu i diskusiju u primjeni Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom, s naglaskom na radna prava i digitalizaciju. 

U okviru  druge radionice istražena je fascinantna evolucija pisma, od izuma Luja Braja pa sve do revolucionarnog Brajevog retka, kroz predavanja, diskusiju i praktične primjere.

- Osim radionica imali smo izložbu “Savremeni život slijepih i slabovidnih lica” gdje su se posjetioci upoznali sa evolucijom tehnologije i pomagala za slijepe - istakla je direktorica ove fondacije mr Maja Antić.

Ona je pojasnila da je u okviru izložbe prikazana evolucija tehnologije i pomagala za slijepe, uključujući stare Brajlove, tradicionalne metode orijentacije, te metode inovacije, čime je pružen uvid u istorijski kontekst i napredak dostupnih tehnologija.

- Cjelokupni projekat “Slijepa lica nekada i sada” ima za cilj prevazilaženje prepreka i podrške slijepim i slabovidnim osobama kao i povećanje pristupa informacijama, unapređenje značaja o digitalnim tehnologijama i radnim pravima, te jačanju kulturne percepcije - pojasnila je Antićeva. 

Projekat su podržali organizacija “LIR Evolucija” iz Banjaluke i Udruženja građana “Nešto više” iz Mostara kroz program Evropske unije “EU podrška unapređenju radnih prava i ljudskih prava kroz digitalizaciju”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana