Фондација “Ин мелиус” радионицама превазилази препреке

К. Ш.
Фондација “Ин мелиус” радионицама превазилази препреке

БАЊАЛУКА - Фондација “Ин мелиус” одржала је двије радионице под називом “Примјена Конвенције о правима особа са инвалидитетом” и “Од Луја Браја до Брајевог ретка”, као и изложбу “Савремени живот слијепих и слабовидних лица” у оквиру пројекта “Слијепа лица некада и сада”.

Како су истакли из фондације, тема прве радионице је била фокусирана на анализу и дискусију у примјени Конвенције о правима особа са инвалидитетом, с нагласком на радна права и дигитализацију. 

У оквиру  друге радионице истражена је фасцинантна еволуција писма, од изума Луја Браја па све до револуционарног Брајевог ретка, кроз предавања, дискусију и практичне примјере.

- Осим радионица имали смо изложбу “Савремени живот слијепих и слабовидних лица” гдје су се посјетиоци упознали са еволуцијом технологије и помагала за слијепе - истакла је директорица ове фондације мр Маја Антић.

Она је појаснила да је у оквиру изложбе приказана еволуција технологије и помагала за слијепе, укључујући старе Брајлове, традиционалне методе оријентације, те методе иновације, чиме је пружен увид у историјски контекст и напредак доступних технологија.

- Цјелокупни пројекат “Слијепа лица некада и сада” има за циљ превазилажење препрека и подршке слијепим и слабовидним особама као и повећање приступа информацијама, унапређење значаја о дигиталним технологијама и радним правима, те јачању културне перцепције - појаснила је Антићева. 

Пројекат су подржали организација “ЛИР Еволуција” из Бањалуке и Удружења грађана “Нешто више” из Мостара кроз програм Европске уније “ЕУ подршка унапређењу радних права и људских права кроз дигитализацију”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана