Kada počinje jedinstveni sistem naplate putarine

Srna
Kada počinje jedinstveni sistem naplate putarine

Vršilac dužnosti direktora "Autoputeva Republike Srpske" Nedeljko Ćorić rekao je danas u Beogradu da je cilj tog preduzeća i nadležnih u Republici Srpskoj da se cijeli region uveže u jedinstven sistem naplate putarine kako bi korisnici usluga sa jednim TAG uređajem mogli da prođu kroz sve auto-puteve u zemljama okruženja.

Ćorić je objasnio da je platforma za jedinstven sistem naplate putarine već razvijena i da je sada samo samo stvar tehničkih mogućnosti kako će se sprovesti i prenijeti na cijeli region, kako bi se uspješno koristila.

Ćorić je istakao da je današnje potpisivanje memoranduma o uvođenju jedinstvenog sistema naplate putarine sa "Putevima Srbije" u Vladi Srbije plod izuzetno dobre i intenzivne saradnje dva preduzeća, dodajući da sa zadovljostvom može da konstatuje da su uspješno realizovali još jedan važan dogovor.

On je podsjetio da su "Autoputevi Republike Srpske" prošle godine već integrisali naplatu putarima sa "Autocestama FBiH", što je bio pilot-projekat kako bi se vidjelo da li to može da funkcioniše i da li daje željene efekte.

"Kada smo se uvjerili da to funkcioniše u najboljem mogućem redu, onda smo odlučili da to proširimo. Nakon današnjeg potpisivanja memoranduma sa `Putevima Srbije` možemo da kažemo da će ovo biti dobra stvar koja će mnogo značiti nšim korisnicima u budućnosti", rekao je Ćorić za Srnu.

On je istakao da u "Autoputevima Republike Srpske" planiraju da sporazum sprovedu prije početka ljetne sezone.

"Sistem bi trebalo da bude pušten u funkciju negdje do juna i da već tada to bude na raspolaganju našim korisnicima, i to bez ikakvih problema. Može to da se uradi i ranije, jer će imperativ uvijek biti da takvu uslugu što prije stavimo u funciju", rekao je Ćorić.

On je naglasio da se saradnja "Autoputeva Republike Srpske i Srbije" ne završava ovim sporazumom, jer se intenzivno radi na izuzetno značajnim zajedničkim projektima.

"To su projekti kao što je gradnja mosta na Savi i povezivanje auto-puta od Beograda sa Banjalukom. Stalno se dogovaramo kako da prevaziđemo probleme. Činimo sve da ih riješimo i ti projekti će se privesti kraju u skladu sa rokovima koje smo dali", rekao je Ćorić.

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji "Autoputeva Republike Srpske", "Puteva Srbije" i "Autocesta FBiH" koji predviđa usklađivanje sistema elektronske naplate putarina tri strane.

Memorandum su potpisali vršioci dužnosti direktora tri javna preduzeća Nedeljko Ćorić, Zoran Drobnjak i Denis Lasić.

Svečanom popisivanju Memoranduma prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić.

Vesić: Opstaćemo samo ako sarađujemo

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić rekao je danas u Beogradu da će Srbija i BiH preživjeti nestabilna vremena u Evropi samo ako se budu držali zajedno.

Vesić je nakon potpisivanja Memoranduma o usklađivanju sistema naplate putarine između "Autoputeva Republike Srpske", "Puteva Srbije" i "Autocesta Federacije BiH" ocijenio da taj sporazum pokazuje da Srbija, Republika Srpska i FBiH pokazuju da žele da žive isti život, da sarađuju i da se dodatno integrišu.

"Na kraju krajeva, govorimo istim jezikom i živimo na istom prostoru. Zato je veoma bitno da sarađujemo i pomažemo jedni druge, jer samo tako možemo da opstanemo u ovom nestabilnom vremenu", rekao je Vesić u Vladi Srbije.

On je istakao da su Srbija i BiH razvili veoma dobru saradnju u oblasti saobraćaja i infrastrukture, dodajući da to potvrđuje zajednička gradnja auto-puta Beograd–Sarajevo i dvije brze saobraćajnice kojima će se dvije zemlje dodatno povezati.

Vesić je naveo da Srbija uveliko gradi auto-put Sremska Rača–Kuzmin, što je prvi dio auto-puta Beograd–Sarajevo.

On je dodao da se u Republici Srpskoj već gradi dio auto-puta od Bijeljine prema Sremskoj Rači.

"Osim toga, gradi se i završiće se ove godine brza saobraćajnica Šabac-Loznica sa vezom prema graničnom prelazu Šepak, a počinjemo da gradimo deonicu Slepčević–Badovinci, tako da ćemo imati još jednu vezu sa Republikom Srpskom i BiH", rekao je Vesić.

On je podsjetio da treba da počne i gradnja auto-puta između Požege i Kotromana, gdje će se tunelom ulaziti sa strane Srbije u BiH, dodajući da se očekuje da se sa druge strane gradi saobraćajnica prema Višegradu i da je predviđena izgradnja integrisanog graničnog prelaza.

"Osim toga, Vlada Srbije i Savjet ministara u saradnji sa železničkim preduzećima Republike Srpske i FBiH konkurisale su za sredstva EU za rekonstrukcije pruge Beograd–Sarajevo. Na našem delu pruge Ruma–Šabac–Loznica mi počinjemo projektovanje već naredne nedelje i na taj način pokazujemo koliko nam je važno da povežemo naše dve zemlje", rekao je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana