Када почиње јединствени систем наплате путарине

Срна
Када почиње јединствени систем наплате путарине

Вршилац дужности директора "Аутопутева Републике Српске" Недељко Ћорић рекао је данас у Београду да је циљ тог предузећа и надлежних у Републици Српској да се цијели регион увеже у јединствен систем наплате путарине како би корисници услуга са једним ТАГ уређајем могли да прођу кроз све ауто-путеве у земљама окружења.

Ћорић је објаснио да је платформа за јединствен систем наплате путарине већ развијена и да је сада само само ствар техничких могућности како ће се спровести и пренијети на цијели регион, како би се успјешно користила.

Ћорић је истакао да је данашње потписивање меморандума о увођењу јединственог система наплате путарине са "Путевима Србије" у Влади Србије плод изузетно добре и интензивне сарадње два предузећа, додајући да са задовљоством може да констатује да су успјешно реализовали још један важан договор.

Он је подсјетио да су "Аутопутеви Републике Српске" прошле године већ интегрисали наплату путарима са "Аутоцестама ФБиХ", што је био пилот-пројекат како би се видјело да ли то може да функционише и да ли даје жељене ефекте.

"Када смо се увјерили да то функционише у најбољем могућем реду, онда смо одлучили да то проширимо. Након данашњег потписивања меморандума са `Путевима Србије` можемо да кажемо да ће ово бити добра ствар која ће много значити ншим корисницима у будућности", рекао је Ћорић за Срну.

Он је истакао да у "Аутопутевима Републике Српске" планирају да споразум спроведу прије почетка љетне сезоне.

"Систем би требало да буде пуштен у функцију негдје до јуна и да већ тада то буде на располагању нашим корисницима, и то без икаквих проблема. Може то да се уради и раније, јер ће императив увијек бити да такву услугу што прије ставимо у фунцију", рекао је Ћорић.

Он је нагласио да се сарадња "Аутопутева Републике Српске и Србије" не завршава овим споразумом, јер се интензивно ради на изузетно значајним заједничким пројектима.

"То су пројекти као што је градња моста на Сави и повезивање ауто-пута од Београда са Бањалуком. Стално се договарамо како да превазиђемо проблеме. Чинимо све да их ријешимо и ти пројекти ће се привести крају у складу са роковима које смо дали", рекао је Ћорић.

У Београду је данас потписан Меморандум о пословној сарадњи "Аутопутева Републике Српске", "Путева Србије" и "Аутоцеста ФБиХ" који предвиђа усклађивање система електронске наплате путарина три стране.

Меморандум су потписали вршиоци дужности директора три јавна предузећа Недељко Ћорић, Зоран Дробњак и Денис Ласић.

Свечаном пописивању Меморандума присуствовао је и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Србије Горан Весић.

Весић: Опстаћемо само ако сарађујемо

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Горан Весић рекао је данас у Београду да ће Србија и БиХ преживјети нестабилна времена у Европи само ако се буду држали заједно.

Весић је након потписивања Меморандума о усклађивању система наплате путарине између "Аутопутева Републике Српске", "Путева Србије" и "Аутоцеста Федерације БиХ" оцијенио да тај споразум показује да Србија, Република Српска и ФБиХ показују да желе да живе исти живот, да сарађују и да се додатно интегришу.

"На крају крајева, говоримо истим језиком и живимо на истом простору. Зато је веома битно да сарађујемо и помажемо једни друге, јер само тако можемо да опстанемо у овом нестабилном времену", рекао је Весић у Влади Србије.

Он је истакао да су Србија и БиХ развили веома добру сарадњу у области саобраћаја и инфраструктуре, додајући да то потврђује заједничка градња ауто-пута Београд–Сарајево и двије брзе саобраћајнице којима ће се двије земље додатно повезати.

Весић је навео да Србија увелико гради ауто-пут Сремска Рача–Кузмин, што је први дио ауто-пута Београд–Сарајево.

Он је додао да се у Републици Српској већ гради дио ауто-пута од Бијељине према Сремској Рачи.

"Осим тога, гради се и завршиће се ове године брза саобраћајница Шабац-Лозница са везом према граничном прелазу Шепак, а почињемо да градимо деоницу Слепчевић–Бадовинци, тако да ћемо имати још једну везу са Републиком Српском и БиХ", рекао је Весић.

Он је подсјетио да треба да почне и градња ауто-пута између Пожеге и Котромана, гдје ће се тунелом улазити са стране Србије у БиХ, додајући да се очекује да се са друге стране гради саобраћајница према Вишеграду и да је предвиђена изградња интегрисаног граничног прелаза.

"Осим тога, Влада Србије и Савјет министара у сарадњи са железничким предузећима Републике Српске и ФБиХ конкурисале су за средства ЕУ за реконструкције пруге Београд–Сарајево. На нашем делу пруге Рума–Шабац–Лозница ми почињемо пројектовање већ наредне недеље и на тај начин показујемо колико нам је важно да повежемо наше две земље", рекао је Весић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана