Đoković: Porodica je nukleus koji društvo mora da osnaži

Tanjug
Foto: Tanjug

BEOGRAD - Globalna direktorka Novak Đoković Fondacije, Jelena Đoković istakla je danas podatak da se 90 odsto mozga djeteta razvija do 6. godine života i baš zbog toga je porodica suština i nukleus koji društvo mora da osnaži.

Zbog toga je bitno podizanje svijesti koliko je važno kvalitetno odrastanje i ulaganje u rani razvoj djeteta, rekla je Đoković govoreći na konferenciji pod nazivom “Roditeljske perspektive: Osećanja i jasne granice” koja se održava u MTS dvorani u Beogradu. 

“Lakše je da napravimo snažnu decu nego da popravimo odrasle loše ljude”, poručila je Đoković i dodala da će roditelji na ovoj konferenciji naučiti kako da regulišu svoje emocije i kako da drže jasne granice prema djeci.

Ukazala je na to da u roditeljstvu ne treba ići u krajnosti, odnosno da ne treba biti ni previše strog ni previše popustljiv, već da je bitno pronaći ravnotežu. 

“Mi živimo u društvu koje više ne neguje porodične vrednosti. Nažalost, deca su sve više razdvojena od roditelja i kad pogledamo život u velikom gradu, to podrazumeva da roditelji rade često i po dva, tri posla i da njihovo radno vreme iziskuje dosta mentalnog napora, tako da deca idu u vrtiće ili škole i na vannastavne aktivnosti, iako je malo vremena kada roditelj stvarno ima vreme da provede sa svojim detetom i to čak imamo sreće da roditelj provede nekih šest meseci do godinu dana sa svojim detetom pre nego što mora da se vrati na posao i da privređuje s obzirom da su skupi troškovi života. To je ono što razdvaja porodicu, jer roditelj je ipak najveći učitelj detetu i on je prvi i najbitniji učitelj”, napomenula je Đoković. 

Na pitanje novinara kakav stav ima po pitanju upotrebe telefona u ranim godinama života djeteta, Đoković je rekla da su posljedica takvog ponašanja mnogostruke, da istraživanja pokazuju da djeca imaju poremećaj pažnje, da društvene mreže stvaraju zavisničko ponašanje i da takvo ponašanje nije dobro za razvoj mozga djeteta. 

Na samoj konferenciji govorila je i izvršna direktorka nevladine organizacije EDUS Nirvana Pištoljević koja je napomenula da je “pravo čudo” šta se dešava u ljudskom mozgu u tako ranom periodu.

“Rano detinjstvo je najvažnija etapa u razvoju čoveka. U periodu od začeća do treće godine najviše se desi u razvoju funkcija mozga nego u celom životu čoveka. To je neizmerno bitan period da stvari budu kako treba, ali isto tako jako osetljiv period kada stvari mogu da krenu pogrešnim putem i zato je bitno podizanje svesti o ranom razvoju deteta, da zaštitimo naše mališane i mozgove koji se tek razvijaju i kako bismo im dali budućnost, dobre temelje za sve što dolazi posle”, poručila je Pištoljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana