Ђоковић: Породица је нуклеус који друштво мора да оснажи

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Глобална директорка Новак Ђоковић Фондације, Јелена Ђоковић истакла је данас податак да се 90 одсто мозга дјетета развија до 6. године живота и баш због тога је породица суштина и нуклеус који друштво мора да оснажи.

Због тога је битно подизање свијести колико је важно квалитетно одрастање и улагање у рани развој дјетета, рекла је Ђоковић говорећи на конференцији под називом “Родитељске перспективе: Осећања и јасне границе” која се одржава у МТС дворани у Београду. 

“Лакше је да направимо снажну децу него да поправимо одрасле лоше људе”, поручила је Ђоковић и додала да ће родитељи на овој конференцији научити како да регулишу своје емоције и како да држе јасне границе према дјеци.

Указала је на то да у родитељству не треба ићи у крајности, односно да не треба бити ни превише строг ни превише попустљив, већ да је битно пронаћи равнотежу. 

“Ми живимо у друштву које више не негује породичне вредности. Нажалост, деца су све више раздвојена од родитеља и кад погледамо живот у великом граду, то подразумева да родитељи раде често и по два, три посла и да њихово радно време изискује доста менталног напора, тако да деца иду у вртиће или школе и на ваннаставне активности, иако је мало времена када родитељ стварно има време да проведе са својим дететом и то чак имамо среће да родитељ проведе неких шест месеци до годину дана са својим дететом пре него што мора да се врати на посао и да привређује с обзиром да су скупи трошкови живота. То је оно што раздваја породицу, јер родитељ је ипак највећи учитељ детету и он је први и најбитнији учитељ”, напоменула је Ђоковић. 

На питање новинара какав став има по питању употребе телефона у раним годинама живота дјетета, Ђоковић је рекла да су посљедица таквог понашања многоструке, да истраживања показују да дјеца имају поремећај пажње, да друштвене мреже стварају зависничко понашање и да такво понашање није добро за развој мозга дјетета. 

На самој конференцији говорила је и извршна директорка невладине организације ЕДУС Нирвана Пиштољевић која је напоменула да је “право чудо” шта се дешава у људском мозгу у тако раном периоду.

“Рано детињство је најважнија етапа у развоју човека. У периоду од зачећа до треће године највише се деси у развоју функција мозга него у целом животу човека. То је неизмерно битан период да ствари буду како треба, али исто тако јако осетљив период када ствари могу да крену погрешним путем и зато је битно подизање свести о раном развоју детета, да заштитимо наше малишане и мозгове који се тек развијају и како бисмо им дали будућност, добре темеље за све што долази после”, поручила је Пиштољевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана