Dalibor Jović skoro deceniju uspješan u uzgajanju jagoda

Srna
Foto: RTRS

Dalibor Jović proizvodnjom jagoda bavi se od 2015. godine.

Posjeduje dvije plantaže, ukupno površine 1,5 hektara, koje su smješetne na dvije lokacije, Gomjenici i Krivaji.

Jagode uzgaja i u plasteniku, površine 200 metara kvadratnih.

Trenutno se radi čišćenje jagoda, odnosno skidanje starog lista, kako bi jagoda ušla zdrava u novu proizvodnu sezonu. Jović se bavi organskim uzojem jagoda, pa kada je riječ o prihrani, koristi isključivo organo-mineralna đubriva koja su preporučena u organskom uzgoju voća i povrća.

- Jagoda je zahtijeva voćka koja traži dosta truda i stalne posjete u samoj plantaži, mora se redovno navodnjavati i mora se vršiti redovna kontrola na prisustvo raznih insekata koji prijete da unište cvijet - objašnjava Jović.

Sadnja jagode se vrši ručno i iziskuje neophodno iskustvo i upotrebu adekvatnog noža za sadnju jagode. Sadnice stižu iz Italije, koja je najveći proizvođač ovog sadnog materijala u Evropi.

- Mi inače jagodu držimo u dvije proizvodne godine, u dva porizvodna ciklusa, zato što prve godine imamo najveći rod u jagodi, druge godine je nešto malo manji, treća godina je neisplativa, nema rentabilnosti i mi druge godine nakon berbe jagode idemo ponovo sve ispočetka - priča Jović.

Jović sarađuje i sa dvije Poljoprivredne zadruge, a većinu proizvdedenih jagoda prodaje svježe svojim stalnim kupcima, koji mu se godinama vraćaju, prenosi RTRS.

U sezoni, nekoliko dana, kupci imaju mogućnost da posjete plantaže i sami uberu jagode.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana