Uspješno završena fiskalna godina i najavljene nove investicije u Srpcu: Cijela opština veliko gradilište

Dejan Jovičić
Uspješno završena fiskalna godina i najavljene nove investicije u Srpcu: Cijela opština veliko gradilište

SRBAC - Iako je pandemija virusa korona pričinila znatne finansijske probleme opštini Srbac, ostvareni prihodi u prošloj godini bili su veći od rashoda za oko 250.000 KM, a razni infrastrukturni projekti poboljšali su uslove života građana ove lokalne zajednice.

Zamjenik načelnika Srpca Vladimir Gužvić kaže da je tome najviše doprinijela Vlada Republike Srpske koja je iz Fonda solidarnosti izdvojila pomoć u iznosu od 550.000 KM.

- U prva tri mjeseca prošle godine prihodi su bili veći za deset odsto u odnosu na plan, što je bio najbolji rezultat u posljednje četiri godine. Tada je došlo do pandemije i pada privrednih aktivnosti, što se odrazilo na prihodovnu stranu, ali smo uz pomoć Vlade RS sanirali nastale posljedice. Kratkoročnim zaduženjem u vidu revolving kredita omogućili smo redovnu isplatu plata, doprinosa, socijalnih davanja i tekućih pomoći. To je sve doprinijelo da uspješno završimo fiskalnu godinu - rekao je Gužvić.

Na junskoj sjednici lokalnog parlamenta usvojen je rebalans budžeta opštine Srbac za ovu godinu koji je povećan sa osam miliona na čak 9.824.000 KM, čemu je najviše doprinijelo uvršćivanje pozicije za izgradnju zgrade za mlade bračne parove.

- Dugoročno smo se zadužili pod povoljnim uslovima, putem četvrte emisije obveznica u iznosu od 1,2 miliona KM kako bismo sagradili ovaj stambeni objekat, a kredit će biti otplaćen prodajom stanova. Emisija obveznica je uspješno završena i novac je prikupljen, tako da uskoro raspisujemo tender za izvođača radova i krećemo sa izgradnjom - rekla je načelnica Odjeljenja za finansije opštine Srbac Zorica Popović.

Za realizaciju 13 projekata iz ovogodišnjeg Plana kapitalnih investicija biće izdvojeno čak 7,91 milion KM. Između ostalog, u planu je rekonstrukcija i modernizacija regionalnog puta Srbac - Prnjavor i lokalnih puteva, parkinga i trotoara, izgradnja vrtića, završetak izgradnje društvenog doma u Kukuljama i srednjoškolskog centra u Srpcu te uređenje kanala i nasipa.

U prilog uspješnoj fiskalnoj godini u Srpcu ide i podatak da je skoro u potpunosti realizovan Plan kapitalnih investicija u vrijednosti od 4,5 miliona KM, a od 22 investicije uspješno je okončano njih 19, dok su tri projekta u toku.

Načelnik Odjeljenja za privredu, poljoprivredu i društvene djelatnosti Marko Miholjčić rekao je da je asfaltirano blizu osam kilometara puteva, rekonstruisan vrbasko-savski nasip u dužini većoj od pet kilometara i dodijeljeno oko stotinu plastenika.

- Obnovljena je područna škola u Nožičkom i nabavljen inventar za centralnu školu, te započeta druga faza rekonstrukcije srednjoškolskog centra. Modernizovana je javna rasvjeta u užem gradskom jezgru, rekonstruisane tribine na igralištu za male sportove i saniran dugogodišnji kvar na vodovodnoj mreži u Domu kulture - rekao je Miholjčić. Od projekata iz prošlogodišnjeg plana, u toku je i rekonstrukcija potisno-distributivnog cjevovoda od izvorišta Prijebljezi do naselja Povelič, u vrijednosti od 1,1 milion KM, kao i završetak rekonstrukcije vrbasko-savskog nasipa i izgradnja društvenog doma u Razboju Ljevčanskom.

Grantovi

Zorica Popović je dodala da je na povećanje rebalansa budžeta uticalo i uvećanje grantova u vidu kapitalnih i drugih pomoći u iznosu od 240.000 KM, što je čak 200.000 više u odnosu na prvobitni plan. Uvršćeno je i povećanje poreskih prihoda za oko 30.000 maraka i drugih budžetskih pozicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana