Успјешно завршена фискална година и најављене нове инвестиције у Српцу: Цијела општина велико градилиште

Дејан Јовичић
Успјешно завршена фискална година и најављене нове инвестиције у Српцу: Цијела општина велико градилиште

СРБАЦ - Иако је пандемија вируса корона причинила знатне финансијске проблеме општини Србац, остварени приходи у прошлој години били су већи од расхода за око 250.000 КМ, а разни инфраструктурни пројекти побољшали су услове живота грађана ове локалне заједнице.

Замјеник начелника Српца Владимир Гужвић каже да је томе највише допринијела Влада Републике Српске која је из Фонда солидарности издвојила помоћ у износу од 550.000 КМ.

- У прва три мјесеца прошле године приходи су били већи за десет одсто у односу на план, што је био најбољи резултат у посљедње четири године. Тада је дошло до пандемије и пада привредних активности, што се одразило на приходовну страну, али смо уз помоћ Владе РС санирали настале посљедице. Краткорочним задужењем у виду револвинг кредита омогућили смо редовну исплату плата, доприноса, социјалних давања и текућих помоћи. То је све допринијело да успјешно завршимо фискалну годину - рекао је Гужвић.

На јунској сједници локалног парламента усвојен је ребаланс буџета општине Србац за ову годину који је повећан са осам милиона на чак 9.824.000 КМ, чему је највише допринијело увршћивање позиције за изградњу зграде за младе брачне парове.

- Дугорочно смо се задужили под повољним условима, путем четврте емисије обвезница у износу од 1,2 милиона КМ како бисмо саградили овај стамбени објекат, а кредит ће бити отплаћен продајом станова. Емисија обвезница је успјешно завршена и новац је прикупљен, тако да ускоро расписујемо тендер за извођача радова и крећемо са изградњом - рекла је начелница Одјељења за финансије општине Србац Зорица Поповић.

За реализацију 13 пројеката из овогодишњег Плана капиталних инвестиција биће издвојено чак 7,91 милион КМ. Између осталог, у плану је реконструкција и модернизација регионалног пута Србац - Прњавор и локалних путева, паркинга и тротоара, изградња вртића, завршетак изградње друштвеног дома у Кукуљама и средњошколског центра у Српцу те уређење канала и насипа.

У прилог успјешној фискалној години у Српцу иде и податак да је скоро у потпуности реализован План капиталних инвестиција у вриједности од 4,5 милиона КМ, а од 22 инвестиције успјешно је окончано њих 19, док су три пројекта у току.

Начелник Одјељења за привреду, пољопривреду и друштвене дјелатности Марко Михољчић рекао је да је асфалтирано близу осам километара путева, реконструисан врбаско-савски насип у дужини већој од пет километара и додијељено око стотину пластеника.

- Обновљена је подручна школа у Ножичком и набављен инвентар за централну школу, те започета друга фаза реконструкције средњошколског центра. Модернизована је јавна расвјета у ужем градском језгру, реконструисане трибине на игралишту за мале спортове и саниран дугогодишњи квар на водоводној мрежи у Дому културе - рекао је Михољчић. Од пројеката из прошлогодишњег плана, у току је и реконструкција потисно-дистрибутивног цјевовода од изворишта Пријебљези до насеља Повелич, у вриједности од 1,1 милион КМ, као и завршетак реконструкције врбаско-савског насипа и изградња друштвеног дома у Разбоју Љевчанском.

Грантови

Зорица Поповић је додала да је на повећање ребаланса буџета утицало и увећање грантова у виду капиталних и других помоћи у износу од 240.000 КМ, што је чак 200.000 више у односу на првобитни план. Увршћено је и повећање пореских прихода за око 30.000 марака и других буџетских позиција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана