Učenici u Foči pjevali o srpskom junaštvu

R. Đ.
Učenici u Foči pjevali o srpskom junaštvu

Foča - Istorijski čas pod nazivom “Sto godina ponosa i slave” održan je u srijedu uveče u fočanskom Gradskom pozorištu povodom obilježavanja stogodišnjice od završetka Velikog rata.

Istorijski čas praćen je najljepšim pjesmama i stihovima o našim precima koji su otišli u borbu smatrajući to svojom obavezom, ginuli slavno za slobodu i otadžbinu.

Srednjoškolci su se dramskim prikazom prisjetili srpske heroine Milunke Savić, heroja Gavrila Principa i njegovog čuvenog pucnja za slobodu, govora vojvode Petra Bojovića, kao i čuvenog govora majora Dragutina Gavrilovića braniocima Beograda. Nisu izostale ni čuvene pjesme “Tamo daleko”, “Kreće se lađa francuska” i druge poznate patriotske melodije.

- Ponosni smo i zahvalni našim precima na svemu što su radili i što su se izborili za našu slobodu. Mi smo kroz pjesmu, recitaciju i glumu željeli da prikažemo veliko stradanje srpskog naroda i da ga na taj način sačuvamo od zaborava - rekla je učenica Srednjoškolskog centra u Foči Jana Vuković.

Istorijski čas je još jednom podsjetio sve prisutne na nezaobilaznu ulogu Srba, kao i brojne žrtve koje je srpski narod podnio, te na hrabrost, mudrost i junaštvo vojnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana