U panju oslikan pravoslavni krst

Krstina Ćirković
U panju oslikan pravoslavni krst

SREBRENICA - Uz blagoslov Njegovog preosveštenstva vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija danas će u manastiru Presvete Trojice u Sasama kod Srebrenice za vjerujući narod biti služen prvi akatist posvećen Časnom krstu.

Rekao je to "Glasu Srpske" otac Metodije koji je podsjetio da je Rajko Nešković iz bratunačkog sela Pobrđe dana donio u ovu svetinju panj, u kojem je jasno oslikan pravoslavni krst.

Najavio je da će se akatist krstu ubuduće služiti svakog petka u 18 časova.

- Pojavljivanje krsta na tom dijelu drveta ukazuje na stradanja srpskog naroda na ovim prostorima jer je krst simbol stradanja, pobjede smrti i vaskrsenja Gospodnjeg - rekao je otac Metodije i dodao da je Nešković poklonio manastiru krst s namjerom da narod dolazi u ovu svetinju i moli se Bogu.

- Ova svetinja živi s narodom koji dolazi na poklonjenje i donosi ono što mu Bog objavljuje - kaže otac Metodije.

Podsjeća da je krst nađen uoči velikog praznika Usekovanja glave svetog Jovana Krstitelja, kao i da se na zidu srebreničke crkve Uspenja presvete Bogorodice prije dvije godine ukazao lik Isusa Hrista.

Manastir Presvete Trojice nalazi se na zaravni pod srebreničkim brdima, a zadužbina je kralja Uroša Prvog Nemanjića. Ova srednjovjekovna svetinja bila je imanje manastira Hilandar i traje od 1242. godine.

Manastir je kroz istoriju dugu više od sedam i po vijekova zajedno sa svojim narodom stradavao, ali se uvijek iznova uzdizao iz pepela. Tek što je proslavio 750 godina postojanja izbio je rat i crkva je opljačkana i uništena, a manastirski konak zapaljen.

Otac Metodije kaže da je Eparhija zvorničko-tuzlanska obnovila ovaj duhovni i istorijski biser Podrinja i da, uz blagoslov vladike Vasilija, služi svom narodu.

U manastiru se čuvaju čestice moštiju kralja Uroša Nemanjića i cara Uroša Nejakog.

Bogorodica

Na krstu u bukovom panju, koji je uokviren i kojem nedostaje donji dio jer je presječen motornom pilom, vidi se položeno tijelo, s krstom u rukama. S druge strane panja pojavljuje se lik Bogorodice, koja drži Hrista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana