Štedljive svjetiljke u užim zonama Trebinja umjesto zastarjele rasvjete

R. Mi.
Štedljive svjetiljke u užim zonama Trebinja umjesto zastarjele rasvjete

Trebinje - Kompletna javna rasvjeta u užim gradskim zonama Trebinja uskoro će biti pokrivena rasvjetnim tijelima štedne LED tehnologije.

Gradska uprava pokrenula je procedure javne nabavke 969 LED svjetiljki, kojima će biti zamijenjena zastarjela i energetski neefikasna rasvjetna tijela.

Načelnik Odjeljenja za inspekcijske i poslove komunalne policije Trebinja Bojan Čvoro kaže da je vrijednost nabavke 390.000 KM sa PDV-om, a novac će biti izdvojen iz budžeta grada.

Očekuje se da će zamjena početi na proljeće naredne godine.

- Osnovni razlog da krenemo u ovaj projekat su veoma velike uštede električne energije koje sa rasvjetom LED tehnologije mogu dostići i do 80 odsto. Drugi razlog je što će LED tehnologijom kvalitetnijih svjetlosnih karakteristika gradske ulice biti bolje osvijetljene nego što je to bio slučaj do sada - kaže Čvoro.

On podsjeća da je Srednjoročnim planom kapitalnih investicija planirano i da se u narednih pet godina u gradskom budžetu planiraju sredstva za rekonstrukciju javne rasvjete kako bi sva rasvjetna tijela u gradskom, prigradskom i seoskom području Trebinja bila zamijenjena štednim LED svjetljikama.

Troškovi za utrošenu električnu energiju i održavanje javne rasvjete godišnje iz gradske kase odnesu oko 700.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana