Škola i dom srbačkog sela Prijebljezi zablistali nakon četiri decenije

Dejan Jovičić
Škola i dom srbačkog sela Prijebljezi zablistali nakon četiri decenije

Srbac - Društveni dom i škola u Prijebljezima kod Srpca, koji su glavna mjesta za okupljanje mještana svih generacija, ovih dana su poslije nekoliko decenija obučeni u novo ruho.

Uz finansijsku pomoć lokalne uprave i donacije mještana i privatnih firmi, područna škola u tom selu je u proteklih godinu preporođena, a dolaskom jeseni je i okrečena nakon skoro 40 godina. 

Predsjednik Savjeta mjesne zajednice Prijebljezi Dragan Sabo kaže da je ova škola jedna od onih koje su bile u najlošijem stanju na području cijele opštine, zbog čega je prije nekoliko mjeseci pokrenuta akcija za prikupljanje novca za sanaciju.

- Radovi su počeli još u novembru prošle godine kada je saniran mokri čvor, postavljene nove pločice i stolarija, urađena nadstrešnica, sanirana zbornica i nabavljena nova peć na drva. To smo sve obezbijedili raznim donacijama, a opština nam je donirala stolariju. Ovih dana smo se organizovali i prikupili novac da konačno okrečimo cijelu školu, a opština nam je i u tom pogledu izašla u susret - rekao je Sabo.

On dodaje da će u narednom periodu pokušati obezbijediti novac za postavljanje novog parketa, čime će u potpunosti biti zaokružen proces sanacije ovog školskog objekta.

Načelnik Srpca Mlađan Dragosavljević kaže da je lokalna uprava odlučila da pomogne i uređenje društvenog doma u ovom selu, koji je udaljen svega dvadesetak metara od škole.

- Donirali smo novac za uređenje vanjske fasade i krečenje unutrašnjih prostorija, a saniran je i temelj koji je bio dotrajao. Kada imamo u vidu da je nedavno rekonstruisan krov i nabavljena nova stolarija, evidentno je da će mještani dobiti lijep i uređen objekat za druženje mladih i sastanke Savjeta mjesne zajednice - rekao je Dragosavljević. ++++++

Poplave

U Prijebljezima bi uskoro trebalo da počne izgradnja potpornog zida u sistemu odbrane od poplava kako bi se spriječila situacija iz 2014. godine kada je pod ogromnim naletom vode došlo do popuštanja odbrambenog nasipa. Ova investicija je dio ukupnog projekta rekonstrukcije nasipa u srbačkoj opštini, a riječ je o višemilionskom projektu koji će finansirati Vlada RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana