Ski-centri ruše rekorde

Anita Janković-Rečević
Ski-centri ruše rekorde

Banjaluka - Ski-centri u RS i BiH ove zime bilježe rekordan broj posjetilaca, a turističke radnike posebno raduje činjenica da na domaće planine stižu ljubitelji zimskih sportova iz cijele Evrope i to u mnogo većem broju nego prethodnih godina.

U Olimpijskom centru (OC) “Jahorina” ističu da je prošla zimska sezona na ovoj planinskoj ljepotici bila istorijska, ali da će ova, prema svim dosadašnjim parametrima, biti najbolja ikada.

- Već sada imamo više od 60 dana skijanja i na našim stazama do sada je bilo gotovo 100.000 skijaša, što je ogromno povećanje u odnosu na prethodne sezone. Prema posljednjem presjeku prihodi od prodaje ski-karata u odnosu na 2017. godinu porasli su za 340 odsto, dok je broj skijaša veći za 200 odsto. Ima dosta snijega, sve staze su idealno pripremljene, što obećava dobar i dugotrajan nastavak sezone - rekli su u OC “Jahorina” i dodali da je skijašima svakodnevno na raspolaganju 40 kilometara staza, naglašavajući da je kompletan vertikalni transport u pogonu.

Naveli su da su kapaciteti hotela i vikend kuća konstantno 100 odsto popunjeni, te da se za februar već traži krevet više.

- Gosti stižu sa svih strana svijeta, što nam pričinjava najveće zadovoljstvo. Zahvaljujući dobroj promociji dolaze nam turisti iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Češke, Slovačke, Mađarske ali i daleke Norveške, Švedske, Danske i Finske - rekli su u Olimpijskom centru.

Predsjednik Planinarsko-skijaškog društva “Ljubijski rudar” Božo Grbić je istakao da su na Kozari trenutno idealni uslovi za skijanje, te izrazio nadu da bi ova sezona mogla biti najbolja do sada.

- Zadovoljni smo dosadašnjom posjetom turista, skijališta rade svaki dan, a cijene su veoma pristupačne. Sezonu smo otvorili sredinom decembra, međutim zbog toplijih dana nije se skijalo svim danima u kontinuitetu. Od ove sezone u funkciji je nova ski-staza dužine 900 metara, te uz staru  od 600 metara i bebi-stazu, koja je duga 200 metara, imamo odlične uslove za ljubitelje zimskih sportova - rekao je Grbić i istakao da cijene dnevnog ski-pasa iznose 18 KM, poludnevnog 10, a noćnog skijanja 15 maraka.

Dobrom sezonom mogu se pohvaliti i na Vlašiću, gdje je više od 75 odsto smještajnih kapaciteta već sada popunjeno za februar.

- Kraj decembra i januar su rezervisani za domaće i goste iz Hrvatske, a u februaru našu planinu okupiraju skijaši iz Slovenije, koji dolaze u velikom broju. Veoma smo zadovoljni sezonom i rekorde obaramo svake godine, jer ljudi generalno sve više stiču naviku da skijaju. U narednoj godini planiramo da širimo kapacitete, jer postojeći, koji se kreću oko 12.000 kreveta, postaju premaleni za sve turiste koji žele da uživaju u prirodnim ljepotama Vlašića - rekao je predsjednik Udruženja poslodavaca skijališta Srednjobosanskog kantona i direktor vertikalnog transporta na Vlašiću Goran Šarić.

Istakao je da dnevna karta ski-pasa na Vlašiću košta 29 KM, a turisti koji vole skijati noću to zadovoljstvo moraju da plate 19 maraka.

Dani zime na Kozari

Manifestacija “Dani zime na Kozari 2019” 13. put zaredom biće održana narednog vikenda na Mrakovici, a organizatori su za posjetioce i učesnike pripremili bogat program.

- U subotu, prvog dana manifestacije, biće održan planinarski marš i ski-kup u tri kategorije, dok će u nedjelju biti organizovana sportska takmičenja gradova i opština na području Potkozarja i okruženja, te gastro takmičenja - rekla je direktorica Turističke organizacije Prijedor Amira Ganić i dodala da će u kulturno-umjetničkom programu nastupiti bendovi, tamburaši, te brojni KUD-ovi. U toku trajanja manifestacije ulaz u Nacionalni park “Kozara” biće po promotivnoj cijeni od jedne marke.

S. Ta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana