Semberskom davalaštvu potreban podmladak

Lj. A.
Semberskom davalaštvu potreban podmladak

Bijeljina - Kraj godine i nastupajući praznici povećavaju potrebu za rezervama krvi, a tim povodom Savez društava dobrovoljnih davalaca krvi RS i Društvo dobrovoljnih davalaca krvi (DDDK) “Zdravlje” iz Bijeljine organizovali su u Bijeljini godišnju akciju dobrovoljnog darovanja krvi koja završava sutra.

To je peta velika akcija i očekuje se veliki odziv stanovništva i članova društva.

- Očekujemo od 120 do 150 davalaca krvi. Pozivamo sve koji su u mogućnosti da nam se priključe jer dajući krv čine dobro djelo i za sebe, ali i za druge - rekao je predsjednik DDDK “Zdravlje” iz Bijeljine Vlado Simić.

Članovi ovog društva godišnje prikupe oko 800 doza krvi.

- Prikupimo i više jer se odazivamo i na poziv za potrebe poznatih davalaca, a naši članovi i samoinicijativno daruju krv - rekao je Simić.

Bijeljinsko Društvo dobrovoljnih davalaca krvi broji 850 članova, ali je davalaštvo krvi u Semberiji ipak potrebno podmladiti.

- Imamo podmlatka, ali moglo bi to da bude više i bolje. U tu aktivnost uključene su sekcije mladih Crvenog krsta koje rade pri srednjim školama, a kasnije se ti davaoci pridružuju našem društvu ili nekim drugim udruženjima - rekao je Simić.

Među bijeljinskim davaocima krvi postoji i značajan broj rekordera koji su više od 200 puta darovali krv. Budimir Gavrić učinio je to 78. put.

- Osjećam se odlično i  pozvao bih mlađe da nam se pridruže jer je za čovjekovo zdravlje dobro da daje krv, koja se na ovaj način pročišćava - kaže on. I Semberac Jadranko Đokić redovni je davalac krvi.

- Krv sam dao 35. put. Čim možete da date krv znači da ste zdravi, imate dobar pritisak, hemoglobin, a pored toga radi se i analiza krvi. Na primjer, jedan moj kolega je dajući krv saznao na vrijeme da ima hepatitis C i uspio je da ga izliječi - rekao je Đokić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana