Šarović u Loparama: Dijaspora jača veze sa maticom i pomaže njen razvoj

Srna
Šarović u Loparama: Dijaspora jača veze sa maticom i pomaže njen razvoj

Lopare - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Mirko Šarović rekao je na otvaranju Sajma domaćih proizvoda u Loparama da razvoj i napredak liječi sve rane i probleme jednog društva.

Sajam je održan u nedjelju u porti hrama Pokrova Presvete Bogorodice, a na 54 izložbena štanda promovisana je domaća radinost majevičkog kraja.

Ovim sajmom završena je tradicionalna trodnevna manifestacija “Dani dijaspore” u Loparama.

Načelnik Lopara Rado Savić ocijenio je da veze naroda sa Majevice i dijaspore jačaju iz godine u godinu i da su najbolji pokazatelj toga “Dani dijaspore”.

“Naši ljudi iz dijaspore pomogli su svoj zavičaj otvarajući privredne subjekte čiji se proizvodi izvoze na inostrana tržišta, kroz projekte u poljoprivredi i infrastrukturi, kojima su pomogli mještane majevičkog kraja i razvoj opštine Lopare”, rekao je Savić novinarima.

On je istakao da intenzivna saradnja ove lokalne zajednice sa dijasporom traje od 2010. godine, da je u Loparama otvorena i Kancelariju za dijasporu, te ocijeno da je “Udruženje Majevičana” sa kojima sarađuju najbolje srpsko zavičajno udruženje koje okuplja dijasporu.

“Danima dijaspore” u Loparama prisustvovao je i lider Srpske demokratske stranke Vukota Govedarica koji je nvinarima rekao da je dijaspora veoma značajna za Republiku Srpsku i da joj treba posvetiti posebnu pažnju.

On je najavio da će se nakon izbora zalagati za posebno mjesto za dijasporu u Srpskoj, kroz uspostavljanje ministarstva za dijasporu, ekonomski razvoj i privrednu saradnju u Vladi Republike Srpske.

Učesnike “Dana dijaposre” u Loparama podržao je i predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović koji je izrazio zadovoljstvo što je ova lokalna zajednica prepoznala kapacitet dijaspore za ekonomski razvoj lokalnih sredina Republike Srpske.

“Ovo je najbolji pokazatelj kako treba da koristimo naše ljude u inostranstvu koji hoće, žele i mogu da ulože svoj novac u otvaranje privrednih subjekata u Srpskoj”, rekao je Borenović novinarima.

Predsjednik Udruženja srpskih privrednika u Švajcarskoj Stojan Stevanović istakao je da su svi Majevičani koji žive i rade u inostranstvu lokal-patriote.

“Težimo da naš kraj pomažemo ekonomski, ali i da promovišemo kulturu, tradiciju i običaje zavičaja u inostranstvu i da ih približimo drugim narodima”, rekao je Stevanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana