Sahranjena posljednja višegradska Jevrejka

R. Ta.
Sahranjena posljednja višegradska Jevrejka

Višegrad - Na jevrejskom groblju na Okolištima kod Višegrada sahranjena je Bukica Romano (93), posljednja Jevrejka u ovom gradu, u kojem je poslije dolaska Austrougara živjelo oko 600 Jevreja.

- Bila je to velika zajednica koju su formirali prvo sefardi početkom 19. vijeka, a kasnije su došli Aškenazi iz Srednje Evrope - kaže publicista Divna Vasić.

Ona dodaje da su Sefardi bili uglavnom trgovci i zanatlije, a Aškenazi su od njih bili učeniji, sa zanimanjima apotekara, inženjera i vlasnika pilana i fabrika.

- Oni su mnogo učinili da Višegrad od isključivo orijentalne kasabe postane urbana varoš i, kako napisa Ivo Andrić, grad sa evropskim duhom i načinom života - dodaje Vasićeva.

U periodu između dva svjetska rata u Višegradu je bilo 260 Jevreja i imali su najljepšu sinagogu u BiH.

Bukičin sin Jakov Romano sjeća se da mu je otac Avram pričao da je bio jedan od onih koji su Lotiku Cilermajer, vlasnicu prvog hotela u gradu, lik iz romana Ive Andrića "Na Drini ćuprija", sahranili u Okolištima.

- Poslije Drugog svjetskog rata, u kome su mnoge jevrejske porodice iz Višegrada stradale u logoru u Njemačkoj, Lotikina nećakinja Helena je pokušala da obnovi ruševine hotela, ali joj to vlasti nisu dozvolile - ispričao je Jakov Romano.

Lotikin hotel je ipak obnovljen i u vlasništvu je opštine, a nedavno je pronađen i Lotikin klavir, koji se nalazi u Domu kulture. Posljednja Jevrejka u Višegradu je bila obrazovana, govorila je više jezika i bila omiljena među svojim sugrađanima.

- Porodice Andrić i Vučićević su bile najbliže familiji Romano - kaže komšija Duško Andrić.

Od petka Bukica počiva na jevrejskom groblju na Okolištima sa svojim sunarodnicima krojačicom Bajlom, hotelijerkom Lotikom, nekad najbogatijim Višegrađaninom Baruhom, pa Abrahamom, Deborom i ostalim čiji se spomenici nalaze na ovom brijegu.          

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana