Rukotvorine iz Rogatice nose pečat tradicije

S. M.
Rukotvorine iz Rogatice nose pečat tradicije

Rogatica - Predstojeći 8. mart bio je povod za otvaranje višednevne izložbe rukotvorina članica Udruženja žena “Snop” iz Gučeva kod Rogatice.

 

Po tradiciji, žene Gučeva izložile su unikatne radove koje su za djecu i odrasle oplele, istkale, izvezle, isheklale, kreirale i sašile svojim rukama. Tu su i predmeti urađeni dekupaž tehnikom, bižuterija, i ikone i portreti poznatijih Srba iz prošlosti. Posjetioci izložbe mogu da vide i šešire Borke Ješić od ručno rađenog filca i lutkice obučene u srpske narodne nošnje.

Otvaranje izložbe imalo je, u neku ruku, i memorijalni karakter. Članice “Snopa” posvetile su je sjećanju na Zoricu Mičić, članicu koja je preminula prije mjesec dana.

- Bila je najpredanija i najaktivnija naša članica. Iz njenih ruku izašli su brojni pleteni odjevni predmeti koji, iako su nosili pečat tradicije, imali su dosta detalja savremenosti. Upravo oni bili su plod njene bujne mašte, koju je prenosila i na mlađe putem radionica koje je ona vodila - rekla je predsjednica “Snopa” Slađana Ujić. U znak zahvalnosti za doprinos radu “Snopa” žene Gučeva Zorici Mičić posthumno dodijelile su posebnu zahvalnicu, koju je primila njena kćerka Sanja.

                                                                                                         

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana