Rodno selo svetog Vasilija dobija duhovni centar

Srna
Rodno selo svetog Vasilija dobija duhovni centar

Trebinje - Izgradnja pravoslavnog duhovnog centra u Mrkonjićima, u rodnom selu svetog Vasilija Ostroškog, počeće na proljeće a, prema usvojenom idejnom rješenju, vrijednost radova iznosiće 1,6 miliona KM, rekao je gradonačelnik Trebinja Luka Petrović.

Na predstavljanju najboljeg urbanističko-arhitektonskog rješenja za pravoslavni duhovni centar u Mrkonjićima, koji Vlada Srbije finansira sa 800.000 KM, Petrović je istakao da se javljaju i brojni donatori ovog projekta.

- Radićemo u dogovoru sa Vladama Srbije i Srpske, mještanima Mrkonjića i donatorima. Sav novac smo obezbijedili i nisu nam potrebna dodatna budžetska sredstva - rekao je Petrović.

Konzul Srbije i šef Konzularne kancelarije u Trebinju Radoslav Ilić je podsjetio da je projekat u Mrkonjićima samo jedan u nizu koje Vlada Srbije podržava zahvaljujući paralelnim vezama Srbije i Srpske.

 - Ove godine Srbija je uložila gotovo 20 miliona KM u različite infrastrukturne projekte u RS - rekao je Ilić i najavio zajedničku sjednicu Vlada Srpske i Srbije uskoro u Trebinju, na kojoj će se razgovarati o novim projektima.

Vladimir Samardžić iz trebinjskog projektnog biroa “Kontura”, čije je idejno arhitektonsko rješenje ocijenjeno kao najbolje na konkursu, naglasio je da je velika čast što je ovaj projektni biro dio tima koji će graditi duhovni centar.

Osim izgradnje konaka na mjestu seoske škole i uređenja objekata oko crkve podignute na rodnoj kući Svetog Vasilija Ostroškog, biće urađene i pješačke staze, prošireni parkinzi i prilazni putevi, a na mjesnom groblju, gdje je i grobno mjesto majke svetog Vasilija, biće urađeno posebno mjesto za prisluživanje svijeća. Očekuje se da svi radovi budu gotovi za dvije do tri godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana