Prnjavor: Odbornik potegao bocu na šefa parlamenta

Brane Radulović
Prnjavor: Odbornik potegao bocu na šefa parlamenta

Prnjavor - Maratonska sjednica Skupštine opštine Prnjavor obilovala je incidentima, a tokom žestoke rasprave nezavisni odbornik Branko Šikanić potezao je staklenu flašu na predsjednika parlamenta Borka Lukanovića, razbio čašu i pokušao da iščupa mikrofon sa govornice.

Skupštinsko zasjedanje, koje je počelo u ponedjeljak, trajalo je rekordnih 15 časova i okončano je tek iza ponoći, a odbornici su se razišli nakon što su iscrpili i posljednju od 22 tačke dnevnog reda.

Šikanić, koji je donedavno bio u SDS-u, koji predvodi vladajuću koaliciju u Prnjavoru, oštricu kritika već mjesecima usmjerava na skupštinsko rukovodstvo, doskorašnje stranačke kolege i načelnika opštine Sinišu Gatarića, smatrajući da je njihov rad odavno prešao sa druge strane zakona.

Situacija se ovaj put usijala kada je Šikanić upozorio da je Skupština opštine prošle godine za ulaganje u kapitalne objekte odobrila 530.000, ali je bez saglasnosti parlamenta za te namjene potrošeno 930.000 maraka. Šikanić je u naletu bijesa potegao staklenu flašu da bi gađao Lukanovića, ali su ga u toj namjeri spriječile kolege iz skupštinskih klupa. Poslije toga viđene su scene tipične za parlamente u Ukrajini i Turskoj, kada su odbornici počeli da se guraju, pri čemu je pomjerena i skupštinska govornica. Šikanić je u gužvi razbio staklenu čašu, a pokušao je i da iščupa mikrofon. Šikanić je bio akter sličnog incidenta i u prethodnom sazivu Skupštine.

Strasti na prnjavorskoj političkoj sceni nisu smirene ni poslije prespavane noći.

- Ovom sastavu skupštinske većine ne vrijedi ništa govoriti i sugerisati, ma koliko to bilo dobronamjerno. Ne poštuju zakone, poslovnik, Statut... Vlada samovolja načelnika opštine kojeg skupštinska većina slijepo podržava. Najveću štetu trpe stanovnici, jer se novac krčmi nezakonito i netransparentno - kaže Šikanić, kojeg smo juče zatekli na radnom mjestu u prnjavorskom Domu zdravlja.

Kao najnoviju lošu odluku vlasti Šikanić navodi raspisivanje licitacije za prodaju 1.400 metara kvadratnih zemljišta na kojem se nalazi zgrada Muzičke škole.

- Rekli su da je to neophodno i korisno, te da će biti sagrađena nova zgrada Muzičke škole. Prodajom zemljišta i izgradnjom novog objekta opština će izgubiti najmanje 180.000 maraka - istakao je Šikanić i dodao da će istrajati u borbi protiv samovolje opštinske vlasti.

Predsjednik Skupštine Borko Lukanović juče nije bio u svom kabinetu, a nije se javljano ni na mobilni telefon. Potpredsjednik parlamenta Slavko Vujinović nije želio da komentariše scene iz skupštinske sale, dok je načelnik opštine Siniša Gatarić posljednjih nekoliko dana odsutan.

Odbornici u opasnosti

Šef Kluba odbornika SNSD-a Goran Zemun je istakao da su navodi Branka Šikanića o nezakonitom radu vlasti bili na mjestu, ali da su scene koje su viđene na sjednici nedopustive.

- Incidentne situacije dovele su u opasnost odbornike i svi bi trebalo da se uzdrže od sličnih stvari - kazao je Zemun.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana