“Prijedorputevi” idu na sud zbog neravne piste

Snežana Tasić
“Prijedorputevi” idu na sud zbog neravne piste

Prijedor - Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković najavio je mogućnost pokretanja sudskog postupka protiv preduzeća koje je izabrano za izvođača radova na izgradnji piste na aerodromu Urije kod Prijedora s obzirom na to da pista nije urađena po standardima.

On je podsjetio da je posao za izgradnju piste na aerodromu Urije dobilo veliko preduzeće sa velikim referenacama “Prijedorputevi”, da je ono uvelo podizvođača i da je najveći problem što taj podizvođač nije imao profesionalnu nivelacionu letvu za ravnanje gornjeg nivoa piste.

- Obraćali smo se i prethodni gradonačelnik i ja “Prijedorputevima” da presvuku tu neravnu gornju površinu piste asfaltom. Bilo nam je obećano, a nakon pola godine je rečeno da je to preskupo i da oni ne mogu to raditi. Taj proces će završiti na sudu jer nema drugog rješenja - rekao je Đaković.

Nova pista bila je dio prekograničnog projekta CAN finansiranog iz pretpristupnih fondova EU u kojem su, osim BiH, učestvovale Italija, Slovenija, Hrvatska, Srbija i Crna Gora, a čiji cilj je bio modernizacija malih aerodroma.

- U Prijedoru je to bila izgradnja jedne hale za avione, a naknadno nam se pred kraj projekta ukazala prilika za sredstva da bude urađena asfaltna pista. Svi drugi objekti su dobili prohodnost, ali pista nije dobila pozitivno tehničko mišljenje - pojasnio je Đaković.

Osim hangara i piste, prijedorski aerodrom dobio je i rulnu stazu, video-nadzor, opremu za održavanje, kompjutere, radio-opremu i opremu za tri aviona. Vrijednost dijela projekta realizovanog u Prijedoru je 400.000 evra uz učešće grada od 15 odsto. Projekat je završen 2016. godine, ali je Direkcija za civilno vazduhoplovstvo BiH dala negativno mišljenje za ravnost površine piste.

Iz “Prijedorputeva” juče je stiglo pismeno obraćanje u kojem je istaknuto da se izvođač od samog početka projekta susreo sa nekompletnošću projektne dokumentacije koja nije bila na zakonskom nivou potrebnom za izvođenje radova jer je u pitanju neka vrsta projekta legalizacije, a samim tim u projektu niti su postojale geodetske podloge niti tehnički uslovi izvođenja.

Izvođač je, kako tvrde, radove završio prema terenskim uslovima koji su bili vrlo složeni, pogotovo sa aspekta zemljane podloge koja se morala dodatno stabilizovati geotekstilom.

- Tokom izvođenja radova kao ni nakon toga Nadzorna služba nijednim aktom ni upisom u građevinskom dnevniku nije dala upozorenje na bilo šta pa i na ravnost betonske površine - naveli su iz “Prijedorputeva”.

Aeroklub

Članovi Aerokluba Prijedor složni su u mišljenju da sve što se pravi i gradi treba da bude u funkciji te da grad i izvođač radova treba da dođu do dogovora i rješenja ovog pitanja.

- Nezadovoljni smo što to pitanje do sada nije riješeno. Nedostatak na pisti se ne osjeća kad su u pitanju sportska takmičenja koja se odvijaju na aerodromu, ali bi za privredu i turizam grada bilo dobro da pista bude u funkciji - ističu iz Aerokluba Prijedor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana