Počele pripreme za zaštitu stećaka

K. Ć.
Počele pripreme za zaštitu stećaka

Skelani - Javna ustanova Arheološki muzej “Rimski municipijum” Skelani organizovala je trodnevnu edukativnu radionicu o konzervaciji i restauraciji stećaka s ciljem utvrđivanja stanja i izrade dugoročnog plana zaštite tog segmenta svjetske kulturne baštine.

Direktorica te ustanove Svjetlana Marković izjavila je “Glasu Srpske” da je novac za tu namjenu dalo Ministarstvo kulture i informisanja Srbije u okviru projekta “Oblasti kulturnih djelatnosti Srba u inostranstvu”.

- U okviru radionice održana su pripremna predavanja za teren, a u muzejskom prostoru u Crvici radimo konzervaciji stećaka kojih ima 15 - rekla je Markovićeva.

Vođa ovog projekta Maja Franković iz Centralnog instituta za konzervaciju iz Beograda istakla je da u radionici učestvuju arheolozi i konzervatori.

- Razmijenićemo iskustva i napraviti plan zaštite stećaka od negativnih atmosferskih uticaja. Cilj nam je da kroz konzervaciju podignemo svijest lokalnog stanovništva o značaju ovih stećaka za svjetsku kulturnu baštinu - rekla je Frankovićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana