Почеле припреме за заштиту стећака

К. Ћ.
Почеле припреме за заштиту стећака

Скелани - Јавна установа Археолошки музеј “Римски муниципијум” Скелани организовала је тродневну едукативну радионицу о конзервацији и рестаурацији стећака с циљем утврђивања стања и израде дугорочног плана заштите тог сегмента свјетске културне баштине.

Директорица те установе Свјетлана Марковић изјавила је “Гласу Српске” да је новац за ту намјену дало Министарство културе и информисања Србије у оквиру пројекта “Области културних дјелатности Срба у иностранству”.

- У оквиру радионице одржана су припремна предавања за терен, а у музејском простору у Црвици радимо конзервацији стећака којих има 15 - рекла је Марковићева.

Вођа овог пројекта Маја Франковић из Централног института за конзервацију из Београда истакла је да у радионици учествују археолози и конзерватори.

- Размијенићемо искуства и направити план заштите стећака од негативних атмосферских утицаја. Циљ нам је да кроз конзервацију подигнемо свијест локалног становништва о значају ових стећака за свјетску културну баштину - рекла је Франковићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана