Paste i rižota na trebinjskom Trgu slobode

nezavisne.com
Paste i rižota na trebinjskom Trgu slobode

Trebinje - U okviru Sedmice italijanske kuhinje u BiH, koja se organizuje od 19 do 25. novembra, organizacija “Slow Food Trebinje, Hercegovina” je u Trebinju organizovala kulinarski šou, na kome su učenici trebinjskog Centra srednjih škola kulinarskog smjera, predvođeni čuvenim majstorom kulinarstva Nihadom Mameledžijom, kuvali prepoznatljive italijanske specijalitete na hercegovački način.

Sve ove specijalitete probali su ambasador Republike Italije u BiH Nikola Manasi koji je ovim povodom stigao u Trebinje, te zamjenik gradonačelnika Trebinja Mirko Ćurić, kao i njihovi saradnici, složivši se da nisu znali prepoznati šta je kod ukusa bilo hercegovačko, a šta italijansko.

Čuvene italijanske paste i minestre rađene su sa hercegovačkim autohtonim namirnicama – sirom iz mijeha, kupusom “rašatikom” , tikvicama, grahom slanutkom isl.

“Ja sam obišao i trebinjsku pijacu i uvejrio se u raznovrsnost namirnica koje se nude, što je slučaj i u Italiji, a primijerio sam i to da je vaša kuhinja jako slična Centralnoj Italiji”, istakao je ambasador Manasi, zadovoljan, kako kaže, što se uvjerio da je italjanska kultura dobro prihvaćena u Hercegovini, gdje se i italijanski jezik izučava od osnovne škole do fakulteta.

Predsjednik trebinjskog Slonj Fooda Gordana Radovanović je ovom prilikom istakla da su se upravo članovi ovog udruženja i majstor kuhinje Nihad Memeledžija pobrinuli za odabir autohtonih hercegovačkih namirnica, kako bi se na ovaj način što više promovisalo i ovo podneblje.

Učenici Osnovne škole “Sveti Sava” iz Ljubinja izveli su ovom prilikom i predstavu “Amici” na srpskom i italijasnskom jeziku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana