Osam decenija od masakra u Razboju Ljevčanskom

D. J.
Osam decenija od masakra u Razboju Ljevčanskom

SRBAC - Prošlo je 80 godina od masakra koji se dogodio u Razboju Ljevčanskom kod Srpca kada su ustaše u jednom danu ubile 22 mještanina i obaveza sadašnjih i budućih generacija jeste da njeguju kulturu sjećanja i učine sve kako se ovakav stravičan zločin više nikada ne bi ponovio.

Ovo su riječi predsjednika Udruženja SUBNOR-a iz Srpca Bogdana Davidovića, koji je istakao da se ovaj svirepi događaj odigrao posljednjeg vikenda u martu 1944. godine, na Stegića adi u blizini rijeke Vrbas, gdje je nastradalo 20 članova porodica Jove, Milutina, Mihajla i Rajka Stegića i dva člana porodice Milivoja Višnjića.

- Najstariji među njima bio je Milutin koji je imao 45 godina, a pogubljeno je i 15 mještanki, od kojih je 11 bilo mlađe od 16 godina. Među njima je bila i beba dobi od 13 mjeseci Petra Stegić - rekao je Davidović.

Mile Stegić, jedan od članova porodice nastradalih, rekao da je njegov otac Dušan slučajno izbjegao smrt, jer je tog jutra otputovao u Prnjavor.

- Otac mi je pričao da je sedam kamiona ustaša iz Stare Gradiške došlo u ovaj dio sela, opkolilo pet kuća i ubili sve koje su zatekli u njima, samo zato što su bili Srbi, a njihova tijela bačena su u nabujali Vrbas - rekao je Stegić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana