Осам деценија од масакра у Разбоју Љевчанском

Д. Ј.
Осам деценија од масакра у Разбоју Љевчанском

СРБАЦ - Прошло је 80 година од масакра који се догодио у Разбоју Љевчанском код Српца када су усташе у једном дану убиле 22 мјештанина и обавеза садашњих и будућих генерација јесте да његују културу сјећања и учине све како се овакав стравичан злочин више никада не би поновио.

Ово су ријечи предсједника Удружења СУБНОР-а из Српца Богдана Давидовића, који је истакао да се овај свирепи догађај одиграо посљедњег викенда у марту 1944. године, на Стегића ади у близини ријеке Врбас, гдје је настрадало 20 чланова породица Јове, Милутина, Михајла и Рајка Стегића и два члана породице Миливоја Вишњића.

- Најстарији међу њима био је Милутин који је имао 45 година, а погубљено је и 15 мјештанки, од којих је 11 било млађе од 16 година. Међу њима је била и беба доби од 13 мјесеци Петра Стегић - рекао је Давидовић.

Миле Стегић, један од чланова породице настрадалих, рекао да је његов отац Душан случајно избјегао смрт, јер је тог јутра отпутовао у Прњавор.

- Отац ми је причао да је седам камиона усташа из Старе Градишке дошло у овај дио села, опколило пет кућа и убили све које су затекли у њима, само зато што су били Срби, а њихова тијела бачена су у набујали Врбас - рекао је Стегић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана