Obilježen Dan Prvog i Drugog krajiškog korpusa

Glas Srpske
Obilježen Dan Prvog i Drugog krajiškog korpusa

Banjaluka - Služenjem parastosa u Crkvi Svetih velikomučenika jasenovačkih u banjalučkoj kasarni "Kozara" i polaganjem vijenaca na spomen-ploču poginulim borcima danas je obilježen Dan Prvog i Drugog krajiškog korpusa Vojske Republike Srpske, uz poruku da se obilježavanjem ovog datuma čuva i njeguje tradicija Vojske Republike Srpske.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić rekao je da je današnji dan posvećen svim operativnim sastavima koji su djelovali u sastavu Vojske Republike Srpske tokom proteklog Odbrambeno-otadžbinskog rata.

"Boračka organizacija, koja okuplja daleko najveći broj demobilisanih boraca, ratnih vojnih invalida i porodica poginulih boraca, sa pažnjom i poštovanjem odaje poštu i sjeća se svojih poginulih drugova i saboraca iz svih jedinica Vojske", rekao je Savčić novinarima.

On je istakao da se posebna pažnja pridaje Prvom krajiškom korpusu, kao najvećem operativnom sastavu Vojske Republike Srpske, koji je imao najvišu zonu odgovornosti i bio sinonim za operativnu i borbenu spremnost.

Savčić je ocijenio neprihvatljivim da pojedinci, koji možda nisu ni učestvovali u ratu, na nedokumentovan način pokušaju dovesti u pitanje ulogu pojedinih operativnih sastava Vojske Republike Srpske u pojedinim događajima.

"Konkretno, riječ je o operacijama Hrvatske vojske kao što su žBljesakž i žOlujaž i pokušajima nametanja krivice Prvom korpusu za nešto što se dešavalo van njegove odgovornosti", naveo je Savčić.

On ističe da nije moralno prozivati ljude koji nisu više u mogućnosti da odgovore i suprostave svoje argumente tim lažnim tvrdnjama.

General potpukovnik Boško Kelečević, koji je bio načelnik štaba Prvog krajiškog korpusa, rekao je da je ovaj korpus u toku rata činio 60 odsto Vojske Republike Srpske.

"Jedno vrijeme je brojao oko 127.000 boraca, što bi mogla biti jačina i formacija armije. Govoriti o Prvom krajiškom korpusu je isto kao i govoriti o Vojsci Republike Srpske", rekao je Kelečević.

On je naveo da je ovaj korpus držao front od oko 1.260 kilometara, što je, kako kaže, veća udaljenost nego od Triglava do Đevđelije.

"Bila je to veoma velika vojna formacija, koja je u stvaranju Republike Srpske imala veliku ulogu i zadatak. Među najvećim operacijama bila je žKoridor 92ž, koji je bio žila kucavica za Republiku Srpsku", podsjetio je Kelečević.

On kaže da je u Odbrambeno-otadžbinskom ratu živote izgubilo između 5.000 i 6.000 boraca ovog korpusa.

Pukovnik u penziji Mikajlo Mitrović, koji je bio pomoćnik komandanta Drugog krajiškog korpusa, rekao je da je ovaj korpus u toku rata svakodnevno vodio borbu protiv muslimanskih, muslimansko-hrvatskih i hrvatskih snaga.

"Korpus je brojao od 16.000 do 20.000 hiljada vojnika i imao je više od 2.000 poginulih boraca, te dao veliki doprinos u stvaranju Republike Srpske i zaštiti srpskog naroda od genocida na ovim prostorima", rekao je Mitrović.

Vijence i cvijeće na spomen-ploču položili su izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Zoran Đerić, direktor Policije Republike Srpske Darko Đulum, predsjednik Boračke organizacije Milomir Savčić, te delegacije komandanata Prvog i Drugog krajiškog korpusa, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka, Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite Srpske i druge delegacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana