Na provjeri znanje 7.415 malih maturanata

Milijana Latinović
Na provjeri znanje 7.415 malih maturanata

Banjaluka - Imenice, glagoli i druge jezičke "zavrzlame", kao i matematičke operacije sa kojima kubure brojni osnovci naći će se 24. i 25. aprila pred 7.415 učenika devetog razreda koji se već uveliko pripremaju za eksternu provjeru učeničkih postignuća.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović ističe da će eksterna provjera postignuća, koja se organizuje od 2013. godine, biti sprovedena u 166 osnovnih škola.

- Iz godine u godinu đaci postižu sve bolje rezultate na testovima iz srpskog jezika i matematike - rekao je Damjanović.

On je podsjetio da su Zbirke zadataka iz srpskog jezika i matematike objavljene na internet stranici Zavoda kako bi se učenici podsjetili naučenog gradiva i što bolje pripremili za testiranje.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije Miroslav Popržen kaže da svake godine pripreme za testiranje iz srpskog jezika i matematike mali maturanti počinju odmah na početku drugog polugodišta.

- Pripreme uveliko traju. Djeca sa nastavnicima vježbaju zadatke i mislim da će i ove godine pokazati zavidan rezultat - rekao je Popržen.

Iako rezultati ovog testa nemaju uticaja na upis željene srednje škole, ispit su ozbiljno shvatili i učenici devetog razreda prijedorskih škola, koji godinama bolje rezultate postižu iz srpskog jezika nego iz matematike.

- Učenici svake godine sve ozbiljnije shvataju eksternu provjeru postignuća i pripremaju se kako bi što kvalitetnije uradili testove. Bili smo veoma zadovoljni prošlogodišnjim rezultatima - rekao je predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola na području Prijedora Stevica Džogazović.

Za završno testiranje iz srpskog jezika i matematike pripremaju se i đaci na području Bijeljine.

- Na prošlogodišnjem testiranju učenici iz tri škole sa područja naše regije imali su najbolji rezultat u Srpskoj. S obzirom na to da su im dostupne zbirke sa zadacima, svakodnevno vježbaju i u okviru redovne nastave sa nastavnicima rješavaju sve nedoumice u vezi sa jezičkim ili matematičkim problemima - rekla je predsjednica Aktiva direktora osnovnih škola na području Bijeljine.

Mala matura

Damjanović je istakao da će u vrijeme sprovođenja eksterne provjere učeničkih postignuća biti organizovana i probna mala matura.

- Nakon probne, 10. juna prvi put eksperimentalno uvodimo malu maturu kojom je ove godine obuhvaćena 21 škola, odnosno 1.749 učenika - rekao je Damjanović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana