Lovačka čorba u Koror Varoši tri godine bez sudske mirođije

Milijana Latinović
Lovačka čorba u Koror Varoši tri godine bez sudske mirođije

Kotor Varoš - Nedeljko Glamočak će vjerovatno okončati četvorogodišnji mandat na mjestu predsjednika Lovačkog udruženja “Uzlomac” iz Kotor Varoša, koji mu je 2015. godine povjeren mimo propisanih normi, a da pravosuđe neće staviti tačku na spor koji je zbog toga pokrenuo njegov protivkandidat Slobodan Jurić.

Ovaj apsurdni slučaj, u kojem se preko “nišana” gledaju stranačke kolege iz SDS-a, slika je i prilika domaćeg pravosuđa i na plastičan način pokazuje koliko smo daleko od pravne države i koliko je pravda, čak i kada je dostižna, spora.

Sve je počelo kada je Glamočak po treći put izabran na mjesto predsjednika “Uzlomca”, iako je Statutom veoma jasno propisano da nije mogao biti kandidat za još jedan mandat. Jurić je zbog toga pokrenuo postupak u Osnovnom sudu u Kotor Varošu, koji je tek nakon dvije godine donio rješenje u kojem je naveo da ovaj slučaj nije u njihovoj nadležnosti. Isti odgovor stigao je i iz banjalučkog Okružnog suda, koji je Jurića uputio na Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS. I sa te adrese stigao je isti odgovor - da ni oni nisu nadležni za ovaj slučaj.

Jurić poslije godina borbe i čekanja na pravdu kaže da je nemoguće da niko nije nadležan za ovaj slučaj i da to zvuči nevjerovatno.

- Tražili smo da izbor predsjednika bude sproveden u skladu sa propisima i ništa više, ni manje. Ako se može ponašati svako kako hoće, Statut nam i ne treba. Nakon svega izgubio sam volju za lov i duboko se razočarao u sudstvo i institucije koje treba da štite prava svakog pojedinca - rekao je Jurić.

Kaže da je ovaj slučaj posebno zanimljiv jer ne vjeruje da je politika začinila ovu “lovačku čorbu”, zato što su i on i Glamočak članovi SDS-a.

- Nadao sam se da će sve biti riješeno za nekoliko mjeseci, a to traje već tri godine. Neka kažu i da je izbor bio legitiman, ali je nemoguće da niko nije nadležan - kaže Jurić.

Za Glamočaka je ova priča odavno ispričana i ističe da nema šta da komentariše nakon što su sudovi i ministarstvo rekli svoje.

- Ta je priča završena 2015. godine kada su bili izbori. Sve je u skladu sa Statutom i regularno - rekao je Glamočak.

Ni predsjednik Skupštine “Uzlomca” Mile Bajić ne smatra da je prekršen Statut, tvrdeći da je sporna odredba o trajanju mandata i reizboru predsjednika izmijenjena prije izborne Skupštine.

- Dosta prije izborne sjednice izmijenjen je taj član Statuta i sve je sprovedeno po propisima, uz tajno glasanje. Tako regularan izbor nije sproveden nigdje na nivou Lovačkog saveza RS. Tu je sada umiješana politika - rekao je Bajić.

Izvor iz “Uzlomca”, međutim, kaže da sporni član nije promijenjen i da Statut nije mijenjan od 2007. godine, te nigdje nema zvaničnog traga o bilo kakvim njegovim izmjenama.

Nada u Ustavni sud BiH

Za ovaj “Gordijev čvor”, koji godinama niko ne može raspetljati, advokat Željko Bubić, koji zastupa Slobodana Jurića, kaže da je veoma zanimljiv pravni slučaj.

- Pravosudni organi su trebali biti mnogo ažurniji, a ne da se tek nakon dvije ili tri godine oglase nenadležnim. Ako je moguće sudski preispitati odluke Narodne skupštine, Vlade ili bilo kojeg upravnog organa ili organizacije, onda se postavlja pitanje zašto ne bi mogli ispitati odluku jednog udruženja. Ova situacija otvara niz pitanja, od nadležnosti sudova i organa uprave, te ažurnosti sudija do pravne sigurnosti građana - rekao je Bubić, koji je krajem maja predao apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana