Jedinstveno u borbu protiv raskolnika

D. M.
Jedinstveno u borbu protiv raskolnika

Banjaluka - Učesnici međunarodne konferencije “Pravoslavlje kao dio srpskog identiteta”, koja je juče organizovana na Akademiji nauka i umjetnosti RS u Banjaluci, pozvali su sve pravoslavne crkve da budu jedinstvene u borbi protiv raskolnika.

Oleg Denisov, predstavnik Istočnoevropske organizacije za zaštitu pravoslavlja iz Kijeva i organizator konferencije, rekao je da je njen osnovni cilj da se ukaže na značaj očuvanja jedinstva pravoslavlja usljed krize koju je početkom oktobra pokrenuo vaseljenski patrijarh Vartolomej, priznajući autokefalnost raskolničke pravoslavne crkve u Ukrajini.

- Cijeli pravoslavni svijet je u teškoj situaciji, a Ukrajina vrši veliki pritisak da bude prihvaćena Vartolomejeva odluka, koja je nekanonska i protivna duhu pravoslavlja - rekao je Denisov.
Oleg Soldat sa Filozofskog fakulteta u Banjaluci rekao je da odluka patrijarha Vartolomeja predstavlja opasan presedan jer “i ukoliko prođe nepogoda u Ukrajini, nema garancija da se to neće još negdje ponoviti”.

- To je kancerogeni presedan. Sljedeće na udaru su Crna Gora i Makedonija, a nema nikakvog garanta da se to neće desiti i u BiH i Hrvatskoj - rekao je Soldat.

Sa konferencije su sve pomesne pravoslavne crkve pozvane da osude odluke vaseljenskog patrijarha, zatim da ubjeđuju politička rukovodstva svojih zemalja da se uzdrže od podrške crkvenoj autokefaliji u Ukrajini bez obzira na pritiske iz Kijeva i Vašingtona, te da podrže prijedlog Srpske pravoslavne crkve da bude sazvano Svepravoslavno savjetovanje i zaustavljeni svi dalji procesi u davanju autokefalije raskolnicima u Ukrajini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana