Japance zainteresovalo vađenje eksera iz glave

R. Đ.
Japance zainteresovalo vađenje eksera iz glave

Foča - Kada je prije četiri godine maksilofacijalni hirurg Miroslav Obrenović sa ljekarima Univerzitetske bolnice u Foči uspješno izvadio ekser dužine deset centimetara iz glave pacijenta Jove Ećimovića iz Sokoca, koji se povrijedio čisteći staru pušku, ovaj mladi ljekar nije ni slutio da će imati priliku da japanskim hirurzima i studentima medicine održi predavanje baš o ovom zahvatu.

Na državnom univerzitetu Ajči Gakuin u gradu Nagoji proveo je osam dana na stručnom usavršavanju, obavljajući zahtjevne operacije zajedno sa kolegama iz Zemlje izlazećeg sunca, a istovremeno je predstavio dostignuća svoje ustanove.

- Na poziv profesora Šogoa Hasegave, sa kojim se poznajem još sa specijalizacije u njemačkom Hajdelbergu, i šefa tamošnje klinike Torua Nagaa, otišao sam u junu u Japan i predstavio zanimljive slučajeve koje smo imali u fočanskoj bolnici. Oni su za našu operaciju vađenja eksera iz glave pacijenta saznali putem interneta i uputili mi poziv da govorim i o tome, ali i o drugim slučajevima iz oblasti traumatologije, onkološkim slučajevima koji su raritet i kod nas i u svijetu. Oni su bili oduševljeni rezultatima našeg rada, a ja sam imao priliku da se stručno usavršim i upoznam sa najsavremenijim dostignućima hirurgije - rekao je Obrenović koji je i šef Odjeljenja za maksilofacijalnu hirurgiju fočanske bolnice.

Istakao je da ga je impresionirao zdravstveni sistem u Japanu i tehnička opremljenost klinika.

- Oprema koja se kod nas smatra najsavremenijom, u Japanu je davno prevaziđena. Ipak, kada je u pitanju hirurgija, mi kadrovima i znanjem možemo parirati njima - rekao je Obrenović koji vjeruje da će imati priliku da japanskim kolegama uzvrati gostoprimstvo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana