Јапанце заинтересовало вађење ексера из главе

Р. Ђ.
Јапанце заинтересовало вађење ексера из главе

Фоча - Када је прије четири године максилофацијални хирург Мирослав Обреновић са љекарима Универзитетске болнице у Фочи успјешно извадио ексер дужине десет центиметара из главе пацијента Јове Ећимовића из Сокоца, који се повриједио чистећи стару пушку, овај млади љекар није ни слутио да ће имати прилику да јапанским хирурзима и студентима медицине одржи предавање баш о овом захвату.

На државном универзитету Ајчи Гакуин у граду Нагоји провео је осам дана на стручном усавршавању, обављајући захтјевне операције заједно са колегама из Земље излазећег сунца, а истовремено је представио достигнућа своје установе.

- На позив професора Шогоа Хасегаве, са којим се познајем још са специјализације у њемачком Хајделбергу, и шефа тамошње клинике Торуа Нагаа, отишао сам у јуну у Јапан и представио занимљиве случајеве које смо имали у фочанској болници. Они су за нашу операцију вађења ексера из главе пацијента сазнали путем интернета и упутили ми позив да говорим и о томе, али и о другим случајевима из области трауматологије, онколошким случајевима који су раритет и код нас и у свијету. Они су били одушевљени резултатима нашег рада, а ја сам имао прилику да се стручно усавршим и упознам са најсавременијим достигнућима хирургије - рекао је Обреновић који је и шеф Одјељења за максилофацијалну хирургију фочанске болнице.

Истакао је да га је импресионирао здравствени систем у Јапану и техничка опремљеност клиника.

- Опрема која се код нас сматра најсавременијом, у Јапану је давно превазиђена. Ипак, када је у питању хирургија, ми кадровима и знањем можемо парирати њима - рекао је Обреновић који вјерује да ће имати прилику да јапанским колегама узврати гостопримство.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана